AcasăPoliticaDonald Trump s-a lăudat de pomană: nu poate să despartă Rusia și...

Donald Trump s-a lăudat de pomană: nu poate să despartă Rusia și China

Trump nu va reuși să orchestreze o adevărată ruptură între Beijing și Moscova, în ciuda promisiunii lui de a o face în campania electorală

„Un lucru pe care nu vrei niciodată să se întâmple este ca Rusia și China să se unească. Va trebui să-i dezunific, și cred că pot face asta,” s-a lăudat Donald Trump într-un interviu cu Tucker Carlson în octombrie.

Pe traseul campaniei, președintele ales a spus în mod repetat că ar opri războiul din Ucraina „în 24 de ore” și că ar fi mult mai dur cu China decât a fost Joe Biden.

Trump nu a articulat niciodată exact care este planul său de a „de-unifica” Rusia și China. Pe baza istoricului său, ar putea pur și simplu să elaboreze unul pe loc, notează Foreign Affairs. Dar primele indicii sugerează că noua administrație ar încerca să afecteze parteneriatul sino-rus prin reducerea tensiunilor (și chiar îmbunătățirea relațiilor) cu Moscova pentru a pune presiune pe Beijing.

Prioritatea principală a Kremlinului este să evite o escaladare majoră cu Statele Unite în privința Ucrainei înainte ca Trump să preia Casa Albă. Vladimir Putin speră că președinția lui Trump va duce la o scădere semnificativă a sprijinului occidental pentru Kiev dacă Moscova își joacă bine cărțile

Ideile pentru încheierea războiului exprimate de anumiți membri ai echipei de securitate națională a lui Trump, inclusiv de viitorul vicepreședinte, JD Vance, și de trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, prevăd un armistițiu de-a lungul liniilor actuale de front.

Parteneriat indestructibil

Potrivit The Wall Street Journal, Trump ar vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO cel puțin 20 de ani. Prin urmare,  situația pare favorabilă Moscovei.

În timp ce Putin are motive să fie optimist în legătură cu Trump, Xi Jinping are motive de îngrijorare. Trump a început un război comercial cu China și a întărit parteneriatele militare ale SUA în Indo-Pacific. Însă nu poate să  orchestreze o adevărată ruptură între China și Rusia, în ciuda promisiunii lui de a o face în campania electorală.

Rusia a devenit foarte dependentă economic de China, iar această dependență se adâncește și nu poate fi desfăcută peste noapte. Inversarea dependenței ar necesita eforturi coordonate din partea americanilor și europenilor pentru a crește comerțul bilateral cu Rusia, ceea ce este greu de imaginat sub conducerea lui Trump.

Dacă primul mandat al lui Trump a fost bogat în canale informale între China și Statele Unite, sub Trump 2.0, cea mai mare speranță a Chinei ar putea fi Elon Musk – care are multiple interese de afaceri în țară și a cărui companie de vehicule electrice, Tesla, are o fabrică în Shanghai – cel puțin atâta timp cât rămâne în relații bune cu președintele american.

În cele din urmă, Putin și Xi știu că acesta va fi ultimul mandat al lui Trump și că el ar putea fi urmat cu ușurință de un președinte care ar răsturna orice înțelegere realizată sub administrația republicană.

Atât Xi, cât și Putin, în schimb, plănuiesc să rămână la putere mult după 2029, când va lua sfârșit mandatul lui Trump. Pe lângă relația personală dintre cei doi autocrați, neîncrederea lor comună față de Washington și speranțele lor de a deveni mai puternici într-o ordine multipolară emergentă oferă o bază suficient de solidă pentru a menține parteneriatul sino-rus stabil și în creștere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
422 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger