De la invazia Rusiei în Ucraina la interesul declarat al președintelui american Donald Trump de a achiziționa Groenlanda, acaparările internaționale de terenuri sunt din nou în discuție.
Amenințările de cucerire teritorială devin o parte centrală a geopoliticii, determinate de o nouă fază a concurenței dintre marile puteri și de schimbările climatice.
Miza rutelor maritime
Groenlanda este un premiu. Ar deține cantități semnificative de minereu de fier, plumb, aur, elemente din pământuri rare, uraniu, petrol și alte resurse valoroase. Potrivit Foreign Affairs, insula va deveni probabil un punct de trecere important pentru noile rute maritime nordice care se vor deschide odată cu topirea gheții arctice.
Rusia și Canada se vor afla în curând de-a lungul unor rute maritime internaționale majore. Topirea gheții deschide pasaje în Arctica, iar transportul în regiune va crește și mai mult pe măsură ce lumea se încălzește.
Strategii economici și militari au în vedere două rute maritime care fac legătura între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific: Pasajul de Nord-Vest, care străbate partea de nord a Canadei, trecând prin Groenlanda, și Ruta Mării Nordului, care urmărește marginile nordice ale Rusiei. Poziția Canadei și a Rusiei de-a lungul acestor rute le va oferi o influență asupra fluxului de trafic maritim.
Antarctica este un alt punct nevralgic. În timpul Războiului Rece, marile puteri au semnat Tratatul Antarctica, renunțând la pretențiile teritoriale asupra continentului și angajându-se, în schimb, să îl folosească ca loc de explorare și cooperare științifică internațională. Acest acord începe acum să se destrame. China și Rusia au inclus recent interesele în Antarctica în strategiile lor de securitate națională.
Recurgerea la forță
Deși este imposibil să se prevadă cu certitudine unde și când țările vor fi pregătite să intre în război pentru terenuri, tendințele actuale sugerează multe posibilități de agresiune în viitor.
Există zeci de teritorii în întreaga lume care se încadrează într-un profil similar cu cel al Groenlandei: slab populate, susceptibile de a deveni mai locuibile în următoarele decenii și care dețin o suveranitate slabă, ambiguă sau de tranziție. Insulele Feroe, Insulele Falkland, Guyana Franceză sau Noua Caledonie ar putea intra în vizorul marilor puteri sau al vecinilor oportuniști. Toate au fost contestate anterior și ar putea fi contestate din nou.
China ar încerca să își asigure resurse, terenuri locuibile și avantaje geostrategice prin incursiuni în Asia de Sud-Est, revendicând avanposturi insulare sau chiar acaparând părți din estul Rusiei sau Coreea de Nord.
Între timp, Rusia și-ar putea extinde prezența în statele baltice și în Norvegia, pentru a securiza rutele maritime nordice și a-și extinde accesul la mare. Ar putea face același lucru în Antarctica, pregătind terenul pentru un conflict cu alte mari puteri active acolo.
Iar Statele Unite, care se confruntă cu devastarea climatică în locuri precum coasta Floridei, California, predispusă la incendii de vegetație, și sud-vestul afectat de secetă, ar putea acționa în baza ambițiilor sale teritoriale în teritoriile nordice, inclusiv Groenlanda sau chiar părți din Canada.
Într-o lume în care puterea face dreptate, țările care se află în căutarea unor noi teritorii nu vor ezita să recurgă la forță pentru a le obține.