Nu cu mult timp în urmă, avionul de vânătoare multirol F-35 Lightning II era cea mai tare ofertă de pe piața internațională a armelor.
Acum, națiunile care au semnat pentru F-35, mai ales Canada și Portugalia, au început să-și exprime rezervele.
În ochii unor clienți internaționali, avionul produs de Lockeed Martin nu mai poate fi pe deplin de încredere din cauza celui care este comandantul suprem, notează Intelligencer. Donald Trump are o afinitate pentru autoritarism, a dat dovadă de un tratament deficitar față de NATO și, în special, a amenințat că va anexa Groenlanda și Canada.
Efectele ar putea fi dăunătoare nu numai pentru programul F-35, ci și pentru întreaga industrie americană a exportului de arme, în valoare de 238 de miliarde de dolari, inclusiv pentru avionul de luptă de nouă generație Boeing F-47, recent anunțat, care ar putea intra în serviciu în anii 2030. Dacă „arsenalul democrației” nu mai este de partea democrațiilor, la ce mai este bun?
Mai există o problemă: F-35 trebuie să își actualizeze constant evaluarea mediului de amenințare. Aceste informații sunt stocate într-un pachet software numit fișier de date al misiunii sau MDF.
Software-ul este actualizat de o unitate situată la Baza Forțelor Aeriene Eglin din Florida, numită F-35 Partner Support Complex, al cărei site web explică faptul că națiunile care implementează F-35 „nu au voie să efectueze operațiuni de testare independente” în afara SUA.
Cu alte cuvinte, orice forță aeriană care deține F-35 este complet dependentă de SUA pentru a menține avioanele în stare de funcționare corespunzătoare.
Când programul a fost lansat în 2006, această prevedere a deranjat unii aliați, dar nu s-a dovedit a fi un factor de rupere a înțelegerii, deoarece era de neconceput la acea vreme că SUA ar fi vreodată altceva decât un aliat de încredere. Israelul, prevăzător, a insistat să păstreze controlul asupra software-ului F-35.
În cele din urmă, se pune întrebarea dacă prețul acestui avion merită achizițiile, în contexul în care America lui Trump se îndepărtează de angajamentele față de Europa și NATO.
F-35 Joint Strike Fighter este evaluat la 85 de milioane de dolari, dar prețul crește la 150 de milioane de dolari atunci când sunt incluse infrastructura de sprijin și piesele de schimb.
F-35B, o variantă care poate decola vertical, este cel mai recent model și cel mai scump sistem de armament produs vreodată de SUA, cu costuri estimate pe durata de viață de peste 1,7 trilioane de dolari.
Alernativele europene Saab Gripen, Eurofighter Typhoon și Dassault Rafale vor înregistra o creștere a vânzărilor dacă alte țări decid să renunțe la F-35.
Putinaaa,nu mai bate ba la use.Ai rabdare sa vina si sa atereze si la noi aveaoanele alea F35.Ca sa avem cu ce sa ne luptam,in aveoane sa ne taiem,vorba lui Fat frumos de Dambovita.Si cand aterizeaza ba ?Aaa,pai prin 2030-35.Da’ noi ne-am facut datoreea,le-am platet antecepat.Si ia sa astept pana atunci,prostilor ?