AcasăPoliticaFără America, Ucraina e pierdută. Aude Europa?

Fără America, Ucraina e pierdută. Aude Europa?

Fără Statele Unite, nu există nicio cale spre victorie pentru Ucraina

Donald Trump vrea pace, acum. Volodimir Zelenski și susținătorii săi europeni vor victoria, mai târziu. Despre asta a fost vorba în scandalul din Biroul Oval.

Pacea prin victorie – în esență modelul celui de-al Doilea Război Mondial – este obiectivul prin care aproape toți liderii europeni privesc conflictul Rusia-Ucraina. America îl vede diferit, scrie analistul Wolfgang Munchau.

Absurditatea poziției europene a fost poate cel mai bine surprinsă anul trecut de scriitoarea Anne Applebaum, când a câștigat un prestigios premiu german pentru pace. Ea a susținut că victoria este mai importantă decât pacea, afirmând că obiectivul final al Occidentului ar trebui să fie schimbarea regimului în Rusia. Acesta este modelul celui de-al Doilea Război Mondial în forma sa cea mai pură.

Însă majoritatea războaielor nu se încadrează în acest model. Se încheie în general cu acorduri de pace complexe.

Solidaritatea nu este o strategie

Vladimir Putin a purtat războaie în Cecenia, Georgia, Ucraina și Siria în încercarea de a recâștiga sferele de influență pierdute după căderea comunismului în 1990. În lipsa unui acord de pace, el va continua cu siguranță să insiste asupra avantajului Rusiei.

În schimb, este periculos pentru Europa să insiste asupra victoriei. Deși Trump a spus o mulțime de prostii despre Zelenski, are dreptate într-un aspect esențial. Fără America, nu există nicio cale spre victorie pentru Ucraina.

Europa nu numai că nu a înțeles acest lucru, dar nu a reușit nici să traseze o strategie eficientă. Politicienii repetă fără sens că UE va face orice este necesar. Sau afirmă că Putin va clipi primul, dacă războiul va mai dura puțin. Sau că economia rusă se va prăbuși pe măsură ce sancțiunile își vor face efectul. Dar solidaritatea nu este o strategie. Nici semnalizarea virtuții.

O strategie este ceva care este evaluat din punct de vedere al costurilor, testat din punct de vedere politic și care răspunde la diferite scenarii. Obiective principale, împreună cu o definiție convenită a rezultatelor secundare. Europa nu are nimic.

Liderii europeni  și Kievul cer  mai mult decât este dispus Trump să acorde

O direcție credibilă pentru o victorie ucraineană ar fi început acum trei ani cu o expansiune masivă a cheltuielilor militare de către toate țările europene din NATO. Dar Germania, Franța și Regatul Unit nu au acționat atunci, iar în prezent nu dispun de marja fiscală necesară pentru o astfel de abordare.

Dacă europenii ar fi deștepți, l-ar lua pe Zelenski deoparte, fără camerele de luat vederi, și i-ar spune că jocul a luat sfârșit și că ar trebui să încheie o înțelegere cu Trump. Pentru moment, însă, pare limpede că liderii europeni și Kievul cer  mai mult decât este dispus Trump să acorde.

Poate că Zelenski s-a simțit mai în largul său cu prietenii săi europeni din Londra, care l-au ademenit cu promisiuni mari. Dar iluzia lor comună că există o cale spre victorie va duce inevitabil la un viitor mai riscant pentru europeni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
703 afisari

2 COMENTARII

  1. Regimul de la Kiev, ca si Marea Britanie si UE, vrea sa provoace al treilea razboi mondial…
    Zelenski s-a invatat, in ultimii 3 ani, ca toti sa se faca pres in fata lui.
    Acum ca este cineva care ii da peste bot, Zelenski prefera mai bine sa provoace al treilea razboi mondial decat sa nu mai fie presedinte…
    De aceea nu vrea pace.
    Problema e ca Zelenski, Marea Britanie si UE nu-si dau seama ca acesta se va termina in cateva ore sau zile fara ca sa existe castigatori si cu multe tari distruse.

  2. Foarte bine, sa fie pierduta, ca nici nu merita alta soarta tara aceea artificiala cu teritorii furate de la altii si care oprima minoritatile care au tot dreptul sa traiasca pe acele teritorii furate! Europa sa nu se bage ca sa iste al 3-lea razboi mondial. Rusia sa castige si sa vindece acea tara de nazism.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger