Friedrich Merz este ”cancelarul în așteptare” al Germaniei.
Liderul conservator s-a alăturat Uniunii Creștin Democrate(CDU) în urmă cu zeci de ani, pe când era tânăr. Dar astăzi, la 69 de ani, el candidează efectiv pe o platformă „Make Germany Great Again” – încercare calculată de a câștiga voturi de la Alternativa pentru Germania (AfD) prin deplasarea partidului său spre dreapta pe teme precum imigrația.
Un rege corporatist în haine conservatoare
La fel ca Donald Trump în America, milionarul Merz este un rege corporatist în haine conservatoare, relatează UnHerd. Într-adevăr, Germania poate fi prima țară condusă de un fost oficial BlackRock.
După cum explică Werner Rügemer, autorul cărții BlackRock Germany, Merz a contribuit la facilitarea tranzacțiilor care promovau interesele capitalului american în Germania. Rezultatul a fost vânzarea și restructurarea a mii de întreprinderi germane, ceea ce a implicat reducerea locurilor de muncă și înghețarea salariilor – o abordare lăudată în mod deschis de Merz în cartea sa Dare to Be More Capitalist.
Sub influența lui Merz, BlackRock a devenit unul dintre cei mai mari acționari non-germani în multe dintre cele mai importante companii ale țării – de la Deutsche Bank la Volkswagen, de la BMW la Siemens. Cu toate acestea, activitatea sa nu a vizat doar creșterea profiturilor pentru acționari, ci și crearea unui mediu politic în care interesele corporațiilor erau aliniate la politica guvernului.
Prin urmare, atât pentru lobbyiștii corporativi germani, cât și pentru cei mondiali, victoria lui Merz – un fost coleg – ar fi un vis devenit realitate.
Ce cere Trump de la Europa? Cheltuieli mai mari pentru apărare și un rol semnificativ în asumarea responsabilităților financiare și strategice pentru securitatea postbelică în Ucraina, ceea ce ar putea implica chiar desfășurarea unei forțe europene de „menținere a păcii”.
Aceste politici se aliniază perfect cu propria viziune a lui Merz: s-a alăturat celor care solicită Europei „să își ia securitatea în propriile mâini”. O astfel de convergență strategică, legăturile profunde cu sectorul financiar și corporativ american și atlantismul înrădăcinat, îl fac bine plasat pentru a deveni „vasalul șef” european al SUA în era post-liberală.
În ultimele două decenii, Merz, la fel ca Trump, s-a dovedit a fi mai întâi un om de afaceri și apoi un politician.Spre deosebire de Trump, care are cel puțin unele acreditări populiste, victoria lui Merz va fi sărbătorită în sălile de consiliu ale Black Rock și ale altor mari corporații: se pot aștepta să își vadă soldurile bancare începând să crească rapid. La fel ca de multe ori, însă, alegătorii obișnuiți nu ar trebui să se aștepte ca această recompensă să curgă spre ei.
Nu contează ce idei ai la un moment dat, contează să „te trezești ” și să faci ceea ce trebuie pentru poporul tău. Unii dorm de 35 de ani și nu sunt semne ca ar vrea să se trezească.
pare o teorie preferata de A.Hitler…..
BlackRock este actionar majoritar la multe companii din lume in raport cu alti actionari care nu provin din tara natala a acelor companii. Este un fond de investitii monstru si probabil ca asta a facut Merz in activitatea lui acolo. Din punctul meu de vedere, orice desprindere de USA si orice initiativa de consolidare a apararii europene, in acest moment, este prioritara.