Cauta

Groenlanda: un pion în lupta pentru puterea arctică

Groenlanda a devenit un punct fierbinte geopolitic care atrage o atenție deosebită din partea puterilor globale

Groenlanda este unul dintre cele mai puțin accesibile locuri de pe glob. Cu toate acestea, de-a lungul anilor a devenit un punct fierbinte geopolitic care atrage o atenție deosebită din partea puterilor globale.

Poziționată geografic între Statele Unite, Europa și Rusia, insula are o importanță strategică uriașă datorită mai multor materii prime critice, inclusiv minerale, gaze naturale, bogății petroliere și rute comerciale emergente.

Interesul Chinei

Deși nu este o națiune arctică, China și-a manifestat interesul pentru construirea unui Drum al Mătăsii Polare, paralel cu investițiile Belt and Road Initiative (BRI) în Groenlanda, notează Modern Diplomacy. Sunt vizate rute de transport maritim rentabile între Europa și Asia prin Oceanul Arctic.

China Communication Construction Company licitează pentru construirea noilor aeroporturi din Groenlanda. În 2017, compania a semnat contracte pentru proiecte de construcție a infrastructurii în străinătate în valoare de 32 de miliarde de dolari.

De asemenea, China este  interesată să acceseze sectorul mineral al Groenlandei, deoarece rezervele naturale neexploatate sunt esențiale pentru tehnologiile avansate.

Pituffik

Statele Unite au o bază militară în nord-vestul Groenlandei încă din 1951: Pituffik găzduiește un sistem de avertizare timpurie a rachetelor balistice lansate împotriva Americii de Nord. Și un detașament al Escadronului 23 de Operațiuni Spațiale, parte a rețelei de control prin satelit a unității Space Delta 6.

”Importanța Groenlandei crește pe măsură ce ne aflăm într-o competiție globală cu China și într-o nouă revoluție tehnologică privind războiul”, spune Rebecca Pincus, director la Institutul Polar(Centrul Wilson).

Pasajul de Nord-Vest și Ruta Mării Nordului

Strategii economici și militari  au  în vedere două rute maritime care fac legătura între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific: Pasajul de Nord-Vest, care străbate partea de nord a Canadei, trecând prin Groenlanda, și Ruta Mării Nordului, care urmărește marginile nordice ale Rusiei. Poziția Canadei și a Rusiei de-a lungul acestor rute le va oferi o influență asupra fluxului de trafic maritim.

Donald Trump a susținut că SUA  trebuie să controleze Groenlanda din motive de securitate și a sugerat utilizarea forței sau a presiunii economice. Probabil că este conștient de faptul că insula nu este de vânzare, iar comentariile lui pot provoca indignare în Danemarca.

Totuși, declararea Chinei drept un nou stat arctic și activitatea sporită a Rusiei în regiune fac ca administrația Trump să considere Groenlanda drept un teritoriu în sfera de influență a SUA și o prioritate de securitate națională.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version