AcasăPoliticaGuvernul o comite din nou. După Ucraina, finanțează din nou o armată...

Guvernul o comite din nou. După Ucraina, finanțează din nou o armată străină

Încă o povară. Operațiuni militare ale Republicii Moldova, pe banii noștri

Ministerul Apărării Naționale a decis să modifice, pe repede înainte, Acordul militar cu Republica Moldova, printr-un protocol de amendare care să nu mai treacă prin Parlament. Elementele noi introduse sunt legate de finanțarea, de către România, a unei alte armate străine, după ce a făcut același lucru și în cazul Ucrainei, adăugând încă o povară bugetului țării noastre. Cheltuielile semnificative la care s-a înhămat România ar fi necesare pentru o mai bună vizibilitate a Republicii Moldova, susține MApN.

Republicii Moldova nu i-a ajuns donația de 100 milioane de euro din partea României și nici gazele și energia luate din țara noastră. Acum, statul vecin a venit să ceară bani și pentru participarea militarilor săi la misiuni internaționale, cum ar fi așa-zisa menținere a păcii din Bosnia Herțegovina, unde 22 de state, în special din NATO, tot antrenează armata guvernamentală de vreo 20 de ani.

Culmea este că, după cum ne explică MApN, Republica Moldova este foarte activă în misiunile și operațiile PSAC (Politica de securitate și apărare comună a UE), încă din anul 2014, în special în EUMAM ((Misiunea de asistenţă militară a UE) Republica Centrafricană și EUTM Mali, exprimându-și intenția de a contribui și la EUMPM Niger, EUFOR ALTHEA (Bosnia-Herțegovina) și EUTM Somalia. Totodată, Republica Moldova contribuie la misiuni ONU și continuă să participe în cadrul KFOR.

”Urmare a aprobării, de către statele membre, a recomandării Comitetului militar al UE pentru participarea Republicii Moldova la operația EUFOR ALTHEA, Republica Moldova și-a exprimat disponibilitatea pentru implicare în misiunea evocată cu un pluton de infanterie ușoară, compus din 18 militari și doi ofițeri de stat major. Concomitent, Republica Moldova a solicitat MApN, în cadrul discuțiilor bilaterale la nivel politic și militar, acordarea de sprijin, fără rambursarea cheltuielilor, pentru participarea contingentului moldovean la această operațiune militară”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de MApN.

Se bate moneda pe vizibilitate

În baza unei analize de oportunitate, la nivelul MApN s-a decis că susținerea Republicii Moldova în cadrul misiunilor și operațiunilor multinaționale, inclusiv EUFOR ALTHEA, se subscrie obiectivului de aprofundare a relațiilor privilegiate dintre România și Republica Moldova, precum și angajamentului ferm pe care România și l-a asumat cu privire la întreprinderea de eforturi pentru ca Republica Moldova să își consolideze forțele armate, să dezvolte reziliență și să rămână o prioritate pe agenda UE, ca parte a unui proces sustenabil, durabil și ireversibil de aderare, motivează MApN.

Potrivit ministerului, prin participarea la misiuni și operații multinaționale sub egida ONU, OSCE, UE sau NATO, Republica Moldova va deveni beneficiar al unei vizibilități îmbunătățite, iar sprijinirea eforturilor unui stat vecin pentru îndeplinirea obiectivului strategic al integrării în UE și al creșterii rezilienței ar contribui la consolidarea poziției României ca pol regional de stabilitate. Invocarea analizei de către MApN este un nonsens, atâta timp cât negocierea și semnarea proiectului de protocol de amnedare a Acordului militar între România și Republica Moldova fuseseră aprobate de CSAT, prin Hotărârea nr.81/2024, documentul fiind semnat de miniștrii apărării din cele două state, la București, la 24 mai 2024.

Urgență maximă

Deși o astfel dem modificare fundamentală a unui acord de cooperare militară, care să cuprindă finanțarea unei armate străine, ar fi trebuit, obligatoriu, să treacă prin parlament, MApN a decis să solicite aprobarea documentului prin ordonanță de urgență. ” Demersul ratificării are caracter de urgență din perspectiva participării în comun a forțelor armate române și moldovene la misiunea EUFOR ALTHEA. Proxima dislocare a acestora este programată pentru luna octombrie 2024, termen până la care este necesară intrarea în vigoare a protocolului de amendare, astfel încât întreg spectrul de sprijin necesar contingentului din Republica Moldova să poată fi asigurat de partea română. Luând în considerare perioada viitoarei vacanțe parlamentare și imposibilitatea obiectivă a ratificării prin lege, intrarea în vigoare a protocolului de amendare nu se va realiza în timp util pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Drept urmare, pentru a permite dislocarea contingentului moldovean în luna octombrie 2024, este necesară ratificarea prin ordonanță de urgență”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ al MApN.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.130 afisari

7 COMENTARII

  1. ”Cheltuielile semnificative la care s-a înhămat România ar fi necesare pentru o mai bună vizibilitate a Republicii Moldova”

    Noi ne imprumutam, nu?

  2. Inarmarea unor vecini ai Romaniei care intr-un viitor vor putea face concurenta tarii nostre din punct de vedere militar se numeste tradare… Bine ca guvernul da gaze si electricitate gratuit altora iar pe romani nu stie cum sa ii jecmaneaaca mai tare… guvernul ar trebui sa reprezinte interesele poporului nu al strainilor iar interesul nostru nu este in nici un caz ca vecinii nostrii sa concureze cu noi

  3. Tratatul de cooperare millitara romano-ucrainean trebuie repede anulat de Parlamenul roman ! Nu avem nici o treaba cu razboiul dintre Kiev si Moscova !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger