AcasăPoliticaÎntre SUA și Europa. Cu cine ține Marea Britanie?

Între SUA și Europa. Cu cine ține Marea Britanie?

Cum se poziționează Regatul Unit într-o ordine mondială răsturnată de președintele american Donald Trump ?

Cum se poziționează Regatul Unit într-o ordine mondială răsturnată de președintele american Donald Trump ?

Angajamentul  premierului Keir Starmer de a crește cheltuielile de apărare la 2,5 % din PIB până în 2027 –  și până la 3 % în următorul deceniu – vine după refuzul aparent al lui  Donald Trump ca America să fie garantul final al securității în Europa.

Concentrarea pe apărare, în detrimentul bugetului de ajutor, reprezintă o schimbare marcantă pentru Starmer, care a ajuns la putere promițând să ridice nivelul de trai și să dezvolte economia britanică.

Trump se așteaptă ca țările europene membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru forțele lor armate, iar Downing Street speră că ultimul său angajament de finanțare va fi văzut de Casa Albă  drept un semn că Marea Britanie ascultă, relatează Bloomberg.

Nouăsprezece state din UE, printre care Franța, Italia și Spania, au cerut Băncii Europene de Investiții (BEI) să ofere mai multe fonduri pentru cheltuieli militare.

Starmer, așteptat joi la Washington, a declarat că „SUA este cea mai importantă alianță a noastră”. Trump l-a numit ”dictator” pe Volodimir Zelenski și a provocat consternare în Europa prin inițierea unor negocieri directe cu Putin privind un potential acord de pace în Ucraina.

Tensiunile dintre SUA și Europa îl pun pe Starmer într-o poziție dificilă, însă îi oferă ocazia de a deveni o figură politică importantă pe scena internațională. Va găzdui discuții între liderii europeni la sfârșitul săptămânii, după întoarcerea sa de la Washington.

Cu toate acestea, abordarea prudentă și amabilă față de administrația Trump a stârnit furie, în special din partea laburiștilor de stânga și a unor politicieni din opoziție.

„S-ar putea să asistăm sub ochii noștri la trădarea aliaților noștri ucraineni de către America și, odată cu aceasta, la trădarea potențială a Europei și, de asemenea, a Marii Britanii”, a avertizat Ed Davey, liderul liberal-democraților, în timpul dezbaterii parlamentare care a urmat declarației lui Starmer.

Starmer insistă că ar fi o „greșeală istorică” să se aleagă între SUA și Europa, dar el însuși nu are alegeri ușoare. „Acesta este un moment cu adevărat critic, având în vedere semnalul dur pe care SUA l-au trimis cu privire la faptul că nu mai dorește să joace același rol în securitatea europeană”, a comentat Olivia O’Sullivan, director al programului Chatham House’s UK in the World.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger