AcasăPoliticaIsraelul subestimează Axa Rezistenței

Israelul subestimează Axa Rezistenței

În ciuda superiorității militare indiscutabile, este puțin probabil ca forțele israeliene să elimine organizațiile și regimurile care aparțin Axei Rezistenței în modul în care speră

Ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, Israelul a lansat un război regional menit să redefinească Orientul Mijlociu, vizând  în mod specific așa-numita  Axă a Rezistenței, o rețea de grupuri aliate cu Iranul care include Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, Houthi în Yemen, regimul lui Bashar al-Assad în Siria și părți din Forțele de Mobilizare Populară (PMF) în Irak.

Unii susținători entuziasmați ai Israelului compară situația cu Războiul de Șase Zile din 1967 – o victorie israeliană bruscă și neașteptată care a schimbat echilibrul de putere în regiune.

Cu toate acestea, în ciuda superiorității  militare indiscutabile, fără a mai menționa sprijinul din partea Statelor Unite, este puțin probabil ca forțele israeliene să elimine organizațiile și regimurile care aparțin axei în modul în care speră. De fiecare dată, axa a demonstrat o adaptabilitate și o reziliență care atestă conexiunile profunde pe care grupurile sale membre le mențin în propriile lor state și societăți.

Benjamin Netanyahu va trebui să se asigure că Donald Trump îl sprijină, mai ales  în cazul în care conflictul cu Iranul devine un război total.

Cel mai probabil, strategia israeliană va continua să aducă victorii tactice pe termen scurt, care degradează capacitățile grupurilor militante, forțându-le să intre într-un fel de mod de supraviețuire pentru o perioadă, relatează Foreign Affairs. Dar fără o soluție politică care să țină cont de înrădăcinarea socială a grupurilor, axa va recurge din nou la surse locale de influență, împreună cu legăturile sale transnaționale, pentru a se reconfigura la nivel local și regional.

De fapt, încă din 7 octombrie, grupuri mai mici din cadrul axei au profitat de moment pentru a-și întări alianțele. În timp ce Hamas, Hezbollah și IRGC suportă greul ofensivei israeliene, Kataib Hezbollah în Irak și Houthi în Yemen au au ieșit  la rampă ca jucători regionali de temut.

Deși multe dintre grupurile axei vor rămâne subterane sau aproape de casă în această perioadă de conflict intens, ele vor continua totuși să se bazeze pe alți membri ai rețelei din întregul Orient Mijlociu și pe aliați globali precum Rusia și China.

Civilii, victime pe termen lung

Istoria sugerează că operațiunile  militare ale Israelului nu au succes fără o soluție politică eficientă, mai ales atunci când aceste operațiuni sunt desfășurate în afara propriului teritoriu. În schimb, campania israeliană  va duce la un Orient Mijlociu și mai instabil, fără șanse pentru o pace autentică.

Atacurile IDF s-au dovedit devastatoare pentru societatea civilă și sunt folosite de grupurile axei pentru a promova ideologia lor de rezistență. Acești civili, și nu membrii axei, vor fi victimele pe termen lung. Conflictul din Orientul Mijlociu este destinat să persiste, în detrimentul generațiilor viitoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
409 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cum se vede ,sunt incercuiti de dusmani si cred ca o sa i reduca la zero ,cand ei prin ce fac in Palestina le da munitie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger