Cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Vladimir Putin vede o oportunitate de a dezmembra Ucraina și de a diviza Europa.
Caută să obțină cel puțin suveranitatea asupra celor patru regiuni ucrainene pe care pretinde că le-a anexat, dar nu le controlează încă pe deplin: Luhansk, Donețk, Zaporojia și Herson. Va solicita probabil neutralitatea permanentă a Ucrainei – ceea ce înseamnă reunțarea la statutul de membru al NATO și poate și al Uniunii Europene – împreună cu restricții privind dimensiunea armatei.
De asemenea, Putin vrea să vadă noi alegeri care îl vor înlătura pe Volodimir Zelenski și vor aduce la putere un lider mai docil, potrivit New Statesman. În opinia liderului de la Kremlin, fie Ucraina își reia locul de drept pe orbita Rusiei, fie trebuie distrusă.
Rusia părea să fie în pericol serios de a pierde războiul în cea mai mare parte a primului an, iar câștigurile sale ulterioare au fost graduale și greu de obținut.
Dar America – care a jurat să fie alături de Ucraina „atât timp cât este necesar” în timpul administrației Biden – a dispărut. Experiența trecută l-a învățat pe Putin că Trump este foarte susceptibil la lingușire și la farmecul unei afaceri profitabile.
În același timp, Trump pare abia capabil să își ascundă disprețul față de Zelenski, pe care l-a numit „un dictator”, și față de Uniunea Europeană, despre care insistă că a fost „formată pentru a înșela SUA”. Ar fi aproape un malpraxis autocratic pentru Putin să nu folosească acest avantaj.
Dacă Trump și-ar fi anticipat apropierea de Moscova călătorind la Kiev pentru a anunța o creștere a livrărilor de armament și ar fi declarat că angajamentul SUA față de NATO este ferm, atunci Putin ar fi putut fi mai înclinat să cedeze puțin teren. În schimb, el vede un lider american care pare să fi crezut pe cuvânt că invazia rusă a fost justificată de extinderea NATO și că adevărata barieră în calea păcii este Zelenski.
Putin știe că următorul președinte al SUA ar putea schimba cursul și este puțin probabil să își parieze propria securitate pe capriciile democrației americane.
Ca atare, se va strădui să profite la maximum de mandatul lui Trump, concentrându-se în același timp pe jocul său final de a forța Ucraina să accepte viitorul său inevitabil ca o versiune mai mare a Belarusului.
Pentru prima dată de la începutul războiului, Putin ar considera că un astfel de rezultat este în sfârșit la îndemâna sa – doar o chestiune de timp și de indiferență americană.