AcasăPoliticaLiberalii vor imunitate pentru abuzul în serviciu

Liberalii vor imunitate pentru abuzul în serviciu

Liberalul Florin Roman vrea să dea imunitate membrilor ASF

În mod absolut suspect, deputații s-au grăbit să voteze un proiect legislativ depus în aceeași zi, fără niciun fel de dezbatere. Este vorba despre cel mai sfidător proiect legislativ, inițiat de liberali, care conferă imunitate pentru abuz în serviciu. Ordinul venit de sus a fost ca el să treacă la fel de repede și de Senat, care este și cameră decizională.

Profitând de pandemie, liberalii s-au gândit să treacă pe repede înainte un proiect de lege insultător la adresa statului de drept. Este vorba despre actul normativ care conferă imunitate membrilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care nu vor mai putea fi cercetați penal pentru abuzul în serviciu. Dincolo de anormalitatea unui astfel de demers, imunitatea ASF va avea consecințe și asupra cetățenilor, instituția fiind cea care controlează și sancționează firmele de asigurări, care înregistrează tot mai multe plângeri pentru neplata despăgubirilor pe polițele RCA, deși numărul de accidente a scăzut extrem de mult în perioada pandemiei. Dacă deciziile ASF sunt părtinitoare atunci nimeni nu-i va putea trage la răspundere pe cei care le-au luat și nimeni nu va mai putea face plângeri penale pentru abuz în serviciu.

”Nici Florin Iordache nu ar fi avut curajul să propună o asemenea enormitate, respectiv imunitatea absolută pentru toți membrii conducerii unei instituții de control ce supraveghează ca întreaga piață a serviciilor financiare să funcționeze corect, legal, conform principiilor economiei de piață. Ce a propus dl Florin Roman este incalificabil și este de mirare că, până acum, conducerea PNL nici nu a dezavuat-o și nici nu s-a dezis de persoana care a înaintat-o. În forma propusă, modificarea OUG 93/2012 creează imunități nejustificate pentru anumiți funcționari, ce ar urma să aibă efecte negative ireversibile pe piața locală, încurajând în mod nepermis pasivitatea ASF în raport cu interesele consumatorilor de servicii financiare din România. Exonerarea de răspundere a anumitor funcționari din cadrul ASF, prevăzută din proiectul de lege prezintă o situaţie fără precedent în legislația din România și prezintă multiple probleme legale, constituționale, economice. O asemenea prevedere ar duce la blocarea efectivă a posibilității tragerii la răspundere a persoanelor responsabile și, totodată, la consolidarea pasivității sau a altor abuzuri de care pot fi vinovați acești funcționari ai ASF. De asemenea, discriminarea poate fi incidentă și în legătură cu alți funcționari publici cu atribuții de control și supraveghere din cadrul altor autorități și instituții publice, precum Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală, ANPC”, a declarat senatorul Ramona Dinu.

Senatorii PSD: ”Nu vom răspunde la comenzi!”

Senatorii PSD susțin că sunt deciși să-și termine mandatul cu demnitate și corectitudine și că nu vor ceda presiunilor care se fac pentru adoptarea acestui proiect de lege. ”Deocamdată proiectul nu are nici avizul Consiliului Legislativ, nici punctul de vedere al Guvernului, așa că am amânat discutarea lui în comisie. Am văzut că a fost grabă mare și la deputați cu proiectul ăsta, deși mie mi se pare absolut anormal să creezi imunitate membrilor ASF, adică să poți comite abuz în serviciu fără să fii tras la răspundere. Nici colegii din comisie nu sunt dispuși să accepte așa ceva. Văd că liberalii au inițiat proiectul și probabil de aceea se vrea trecerea rapidă a acestuia. Dar văd că s-a intervenit în favoarea acestui proiect și la alte partide, dar cum foarte mulți din Senat nu se mai regăsesc pe listele viitorului Parlament, nu cred că vor mai percuta. Vom analiza proiectul și vom justifica decizia de vot pe care o vom lua. Am avut o activitate corectă tot mandatul și nu vom ceda unor interese acum, la final de mandat”, ne-a declarat senatorul PSD Viorel Arcaș.

Pază cu jandarmi și diurnă

Proiectul de lege prevede, pe lângă imunitate pentru membrii ASF, și introducerea pazei cu Jandarmi. La acest capitol nu au avut prea mare succes, deoarece reprezentanții Jandarmeriei s-au prezentat la comisiile din Senat și au spus clar că nu sunt de acord cu această prevedere. Totodată, proiectul de act normativ vrea să introducă și mai multe privilegii pentru membrii ASF. Astfel, membrii Consiliului ASF care nu domiciliază în Bucureşti ar urma să beneficieze de decontarea cheltuielilor cu locuința de serviciu, cazarea, diurnă şi transport, în condițiile stabilite prin lege şi prin reglementările proprii. Vorbind despre privilegii, trebuie amintit că salariile nete ale celor de la ASF sunt mai mult decât generoase. Președintele ASF are 15.000 de euro, prim-vicepreședintele- 13.000 de euro, vicepreședintele – 10.000 de euro, iar membrii ASF au câte 5.000 de euro. În plus, toți au mașină de serviciu cu șofer, în condițiile în care țin ședințe de patru ori pe lună câte două ore și în condițiile în care aproape toți membrii ASF locuiesc în zona metropolitană a Capitalei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.611 afisari

11 COMENTARII

  1. o nu , nu , ca pe fostii i ati inferat cu dna , procurori ,presa pt lucrurile astea incat nu puteti avea un asa caracter sa vreti eliminarea acum cand sunteti la borcan!!!!!

  2. Nici nu au pus gheara pe ” Parlamentul meu ” au si inceput sa-si de arama pe fata. Si acesta este doar o mica incalzire,la fel ca la fraudarea alegerilor locale. Mai au putin si vor ” moderniza ” tot ce nu le convine,sau tot ce li se nazare dupa poftele sau interesele lor. Sa vedeti la astia ” atac la independenta justitiei,la legile justitiei,la Constitutie „. De peacum nu respecta Legile si se razboiesc cu pensionarii,cu copii,cu profesorii,cu personalul medical si chiar cu drepturile politistilor,nu cu ale sefilor lor. Ca te si miri,inafara de pensionarii speciali,si securistii cu neamurile lor,cine dracu sa-i mai voteze ? Doar STS-ul.

  3. Trebuie eliminate toate imunitățile inclusiv ale președintelui ! NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE! Cînd erau PSDiștii la putere erau luați cu arcanu de DNA pt. abuz in serviciu!! Inclusiv prostu de Dragnia e la pușcarie pt. abuz in serviciu !! HUUOOO liberali corupți și incompetenți!

  4. In plina criza financiara a Romaniei liberalii vor sa dea noi privilegii imputitilor de la ASF.
    Liberalilor, sunteti pe topogan. Florin Roman ocupa pozitia nr 1 pt alegerile parlamentare in jud Alba.
    Decat sa votez acest specimen grotesc mai bine votez PSD Ciuma Rosie.

  5. Astia sunt liberalii din clica lui Orban. Florin Roman este fripturistul perfect. Se orienteaza unde sunt bani, are gura mare, minte putina si tupeu maxim.
    Imunitate in fata legii le lipsea celor de la ASF. Liberali nesimtiti!

  6. GOLANELILE POLITICE :traficul de influienta,santaju,excrocheriile,evaziunea fiscala , traficul de persoane,traficul de tigari si droguri ,trucarea licitatiilor,numirea clientelei si progeniturilor in functii administrative vor continua in stilul vechi cat timp exista aceasta incalcare a Constitutiei Romaniei – imunitate pentru golanii si derbedeii din parlament.
    LEPRELE DIN POLITICA NU SE DESMINT ,SE AGATA DE IMUNITATE CA SA NU RASPUNDA DE FAPTELE LOR .

  7. Nemernicul ăla de Roman își pregătește terenul… sigur vrea să se ,,retragă ” la ASF…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger