Cauta

Miza avioanelor de luptă: F-35 vs Saab Gripen, Eurofighter Typhoon și Rafale

În Europa și în Canada se pune tot mai mult întrebarea dacă achizițiile costisitoare de armament de vârf ”Made In USA”, cum ar fi avionul F-35 Joint Strike Fighter, reprezintă încă o alegere strategică înțeleaptă pentru țările occidentale

În Europa și în Canada se pune tot mai mult întrebarea dacă achizițiile costisitoare de armament de vârf ”Made In USA”, cum ar fi avionul F-35 Joint Strike Fighter, reprezintă încă o alegere strategică înțeleaptă pentru țările occidentale. 

Pete Hegseth, secretarul american al apărării,  a declarat că „realitățile strategice dure” împiedică SUA să se concentreze în principal pe securitatea Europei.

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă în cel de-al patrulea an, membrii NATO din Europa de Est dețin stocuri de arme din era sovietică care sunt interoperabile cu armamentul occidental.

Prin urmare, există plan pe termen lung pentru ca întreaga alianță să aibă platforme similare – prin înlocuirea vechilor avioane sovietice cu avioane occidentale, în special F-16 și F-35, transmite Associated Press.

În Canada, unde Trump a lansat un război comercial, noul prim-ministru Mark Carney i-a cerut ministrului apărării Bill Blair să revizuiască achiziția de F-35. Canada a fost un partener al Statelor Unite în dezvoltarea acestui avion.

În Portugalia, ministrul apărării a declarat săptămâna trecută că „pozițiile recente” adoptate de SUA au impus o regândire a achiziției de F-35.

„Kill switch”?

F-35 Joint Strike Fighter costă aproximativ 85 de milioane de dolari, dar  prețul crește la  150 de milioane de dolari atunci când sunt incluse infrastructura de sprijin și piesele de schimb.

F-35B, o variantă care poate decola vertical, este cel mai recent model și cel mai scump sistem de armament produs vreodată de SUA, cu costuri estimate pe durata de viață de peste 1,7 trilioane de dolari.

Una dintre modalitățile prin care programul se baza pe reducerea acestor costuri era vânzarea mai multor aeronave către clienți internaționali.

Dar pauza recentă a administrației Trump în ceea ce privește furnizarea de informații Ucrainei pentru a forța țara să negocieze cu Rusia a alimentat temerile că SUA ar putea avea modalități similare de constrângere într-o viitoare luptă – cum ar fi prin încorporarea unui ipotetic „kill switch” în milioanele de linii de programare ale F-35.

Biroul de Program Comun F-35 Lightning II al Pentagonului a respins marți vehement orice idee că avioanele vândute aliaților ar putea fi dezactivate de la distanță.

Totuși, F-35 necesită actualizări tehnologice constante – și controlate de americani –  pentru a funcționa în luptă. Dacă o relație cu SUA se înrăutățește și actualizările sunt întârziate, un avion sau chiar o flotă ar deveni inutilizabile.

Alternative europene

Saab Gripen, Eurofighter Typhoon și Dassault Rafale vor înregistra o creștere a vânzărilor dacă alte țări decid să renunțe la F-35.

Saab Gripen, fabricat în Suedia, semnificativ mai ieftin decât F-35, este utilizat de armatele Suediei, Republicii Cehe, Ungariei, Africii de Sud, Braziliei și Thailandei.

Eurofighter Typhoon face parte din forțele britanice, germane, spaniole și italiene. Este fabricat de un consorțiu de companii de apărare: Airbus, BAE Systems și Leonardo.

Dassault Rafale, fabricat în Franța, este utilizat de marina franceză și de forțele aeriene și spațiale franceze. Guvernele din Egipt, India, Qatar, Grecia, Croația, Emiratele Arabe Unite, Serbia și Indonezia au semnat toate contracte pentru Rafale.

Președintele Emmanuel Macron își intensifică deja eforturile de a-i convinge pe aliații Franței să treacă la contractorii europeni din domeniul apărării și la sistemele de armament, inclusiv la avioanele Rafale.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version