AcasăPoliticaModul corect de a pune capăt rapid războiului din Ucraina

Modul corect de a pune capăt rapid războiului din Ucraina

Abordarea progresivă a președintelui Joe Biden nu funcționează. În schimb, a condus la un război de uzură lung și tragic. Performanțele slabe ale Ucrainei din ultimul an au ridicat perspectiva sumbră a unei victorii rusești.

Fostul președinte Donald Trump a promis că ar putea pune capăt războiului „în 24 de ore”. O fantezie. Însă războiul trebuie să se încheie – și să se încheie rapid.

Ultima șansă la victorie?

Potrivit Foreign Affairs, pentru a stopa cheltuielile americane nelimitate și pentru a păstra independența și securitatea Ucrainei, Statele Unite și aliații lor trebuie să-i ofere ultima șansă serioasă la victorie – definită nu ca o revenire la frontierele din 2013 (cum ar prefera Kievul), ci o restaurare durabilă a frontierelor din 2021.

Pentru ca acest rezultat să fie posibil, Washingtonul trebuie să îmbunătățească substanțial poziția militară a Ucrainei cu o infuzie mare de arme și să nu impună restricții privind utilizarea acestora. Cea mai realistă șansă pentru pace va veni dacă trupele ucrainene pot lansa o ofensivă decisivă care să trimită forțele ruse înapoi peste liniile de dinainte de 2022.

Țările europene au susținut că războiul Rusiei reprezintă o amenințare existențială pentru continent, dar, în cea mai mare parte, investițiile lor militare recente au fost modeste și au fost reticente în a debloca sume mari de bani pentru a sprijini economia Ucrainei.

Pentru SUA, nu există niciun beneficiu în a finanța un conflict prelungit.

Strategia lui Biden de a oferi ajutor progresiv nu va împiedica distrugerea finală a Ucrainei. De asemenea, este nesustenabilă din punct de vedere politic: în urma deceniilor de „războaie veșnice” profund nepopulare, liderii americani nu mai pot promite cheltuieli financiare și livrări de arme pe termen nelimitat pe baza unei strategii fără perspective de succes.

Ucraina nu își poate permite să negocieze din poziția sa actuală de slăbiciune, deoarece a pierdut teritoriul și accesul la Marea Azov, o cale navigabilă crucială pentru exporturile sale agricole, și nu are mijloacele necesare pentru a inversa aceste pierderi.

Dar, indiferent cine se află la Casa Albă, o creștere pe termen scurt a ajutorului militar pentru Ucraina – fără a  impune restricții pentru utilizarea armelor – oferă cea mai bună șansă pentru o pace pe termen lung.

Deși dorința Kievului de a recâștiga granițele țării de dinainte de 2014 este de înțeles, pierderile îngrozitoare și epuizarea națională fac ca o definiție mai puțin ambițioasă a victoriei militare să fie mult mai realistă.

Chiar și fără negocieri, care, în orice caz, ar putea să nu potolească dorința Rusiei de a-și reface imperiul în Europa, o victorie rapidă și decisivă pe câmpul de luptă ar provoca suficiente daune forțelor rusești pentru a oferi Ucrainei timp să își reconstruiască infrastructura și industria.

Capacitatea de producție occidentală va crește suficient pentru a furniza forțelor ucrainene cantități suficiente de proiectile de artilerie. Fabricile americane sunt pe cale să producă 80 000 de obuze pe lună până la sfârșitul acestui an și 100 000 în 2025.

Adăugând aceste cantități la cele 100 000 sau mai multe obuze pe lună pe care industria europeană ar trebui să le producă până la sfârșitul anului viitor,  Ucraina ar putea nu numai să își mențină pozițiile defensive, care necesită aproximativ 75 000 de obuze pe lună, ci și să inițieze acțiuni ofensive.

O furnizare rapidă și semnificativă de arme occidentale ar oferi Ucrainei calea de a respinge forțele rusești. Nu există nicio rațiune strategică pentru ca Washingtonul să prelungească conflictul prin livrarea de provizii picătură cu picătură; politicile concepute în primul rând pentru a evita escaladarea nu vor salva Ucraina sau nu vor stabiliza frontiera estică a Europei. În schimb, este timpul ca următorul președinte al SUA să ia măsuri decisive.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.150 afisari

6 COMENTARII

  1. Căutați canalele alternative care pe baza datelor oferite de ministerele de război din ambele țări aflate în conflict enumeră pierderile în materie de tehnică militară și oameni. Pe unele canale găsiți evidența zilnică încă de la începerea operațiunii speciale ruse. Vedeți câte sisteme Patriot, instalații de lansare a rachetelor, avioane, elicoptere, tancuri, drone, obuziere autopropulsate și alte tipuri de blindate au fost distruse doar părții ukrainiene. Nu vreau să mă refer la numărul de morți și răniți pentru se pare că nimănui nu-i pasă de militarii morți și răniți mai ales dacă sunt ukrainieni, că de-aia nici nu ni se comunică numărul lor exact. Dar dacă puneți la socoteală cât a costat tehnica militară occidentală distrusă și înțelegeți cine a fabricat-o și cine a încasat banii pentru ea, ve-ți înțelege că unii ar plânge din adâncul rărunchilor dacă războiul ruso-ukrainian s-ar sfârși brusc. Nu mai punem la socoteală cât vrea să se înarmeze Europa. Vorbim de mii de miliarde de dolari care merg la fabricile de armament. Mii de miliarde.

    • Eu unul as deschide sampania daca se sfarseste razboiul: se va pune stop cheltuielilor de inarmare suportate (si) de Romania, ukranii nu vor mai avea motiv sa stea aici ca refugiati pe banii nostri asa ca vor trebui sa se intoarca acasa si vom scapa de ei, si cel mai important e ca vom scapa de riscurile extinderii razboiului in Romania. Ar fi numai motive de sarbatoare!

  2. Ucraina nu a avut nicio sansa inca de la inceput. Daca nu ar fi fost suceala lui Zelensky, razboiul s-ar fi incheiat in trei zile. Cine pierde si cine din toata afacerera asta? In primul rand pierde Ucraina, apoi idiotii de europeni, inclusiv romanii, care vor ramane cu jumatate din tara, iar la final mareata America. De castigat castiga Rusia si China. Asta intr-o prima faza. ca in faza a doua, atat Rusia cat si China vor pierde si ele. Si totusi cine va castiga pana la urma? Cine va invinge armatele „împaratilor de la Rasaritul Soarelui” de 200 de MILIOANE de oameni? Tineti-va bine, ca acum vine bomba; cei care ii vor invinge pe chinezi si aliatii lor vor fi ortodocsii din Balcani. Si astfel Romania va ajunge centrul lumii pentru vreo trei decenii.

  3. ,,Modul corect de a pune capăt rapid războiului din Ucraina,,????
    Capitularea neconditionata.

  4. Finalul razboiului din Ucraina este conditionat de oprirea razboiului din Israel, rezolvarea situatiei poporului palestinian cu ajutorul Siriei si, evident, rezolvarea implicita si a conflictului din Siria.
    Nu degaba Bashar Al-Assad a fost la Moscova.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger