Președintele Donald Trump a amenințat cu „tarife secundare” țările care cumpără petrol din Venezuela, țară supusă unor sancțiuni americane severe.
Măsura, care va spori tensiunile cu Venezuela privind imigrația, se adaugă la o listă tot mai lungă de arme pe care Trump a fost nerăbdător să le folosească ca parte a unui efort de a folosi influența economică a Americii în atingerea obiectivelor sale de politică externă și internă.
”Un concept nou în războiul economic”
„Acesta este un concept nou în războiul economic”, a declarat Francisco Monaldi, director al politicii energetice latino-americane la Institutul Baker din cadrul Universității Rice din Houston, pentru Bloomberg.
Trump pare să fi inventat o combinație de tarife și pedepsele financiare care pot fi impuse altor țări sau persoane pentru că fac afaceri cu entități sancționate. Țintele „tarifelor secundare” ar putea varia foarte mult, având în vedere că petrolul venezuelean ajunge în SUA, Spania, India și pe piața neagră.
Primele trei țări sunt acoperite de licențele acordate Chevron, Repsol și Reliance Industries. Piața neagră este dominată de China.
„China este principalul actor vizat, deoarece este, în esență, piața neagră pentru petrolul venezuelean”, subliniază Monaldi.
Ordinul executiv al lui Trump îi oferă secretarului de stat Marco Rubio libertatea de a decide, începând cu 2 aprilie, dacă tarifele de 25% vor fi impuse unei țări care importă petrol venezuelean, direct sau indirect.
Trump ar putea crește tarifele pentru țările care cumpără energie din Venezuela până la 30% sau mai mult dacă acestea continuă să contravină politicii SUA, sau să reducă procentul dacă fac progrese în direcția îndeplinirii cerințelor SUA.
În opinia lui Josh Lipsky, directorul senior la Atlantic Council, ”Trump vede uneori tarifele ca pe o formă de sancțiune” și ”creează instrumente complet noi”.
Potrivit secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, tarifele sunt un instrument pentru a obține influență în negocieri, o măsură de generare de venituri pentru a compensa costul prelungirii reducerilor fiscale din 2017 și o modalitate de a reechilibra comerțul în favoarea Statelor Unite.
Trump s-a arătat interesat de toate aceste trei idei, uneori în același timp. A amenințat Columbia cu sancțiuni, tarife, restricții privind vizele și o serie întreagă de alte sancțiuni pentru refuzul de a primi migranți deportați.