Soldații americani care luptau pe tancuri Abrams în timpul războiului din Golf din 1991 se confruntau cu o problemă importantă: motoarele cu turbină de gaze se înecau în praf.
Experiența nu a fost unică. Timp de decenii, unitățile blindate ale armatei americane au deplâns coada logistică lungă necesară pentru a menține capacitatea de luptă a Abrams în zonele de luptă. Aceste preocupări au fost cele care au determinat informările contraintuitive ale Pentagonului de luna trecută, în care înalți oficiali din domeniul apărării au denigrat în mod repetat aceste tancuri.
În pofida acestor îngrijorări, SUA vor trimite 31 de M1 Abrams în Ucraina, după ce Kievul a reușit în campania sa de convingere a aliaților să furnizeze tancuri de fabricație occidentală.Întreținerea intensă și logistica necesară pentru a le menține pregătite de luptă le fac mai puțin ideale pentru armatele străine, cum ar fi cea ucraineană, care are nevoie pur și simplu de arme care funcționează bine.
Dar este, de asemenea, un simptom al unui sistem american de achiziții scumpe în domeniul apărării, relatează Financial Times. „Există o prejudecată în Pentagon de a cumpăra cele mai rafinate sisteme de apărare”, pe când alte țări „au nevoie doar de orice poate face treaba”, a declarat Josh Kirshner, director general la Beacon Global Strategies, o firmă de consultanță strategică.
„Ucraina nu dorește un Cadillac de apărare, ci un echipament fiabil și suficient de bun”. Experții militari spun că Leopard și Abrams obțin rezultate aproximativ echivalente, dar Pentagonul continuă să se confrunte cu sisteme de armament care depășesc cu mult bugetul din cauza cererilor de tehnologii prea complexe.
M1 Abrams „este un tanc grozav, dar este un tanc american, iar modul american de război necesită toată logistica din lume”, a declarat John Nagl, profesor la Colegiul de Război al Armatei SUA, tanchist în războiul din Irak(2003).
Diferența cheie dintre Abrams și Leopard este motorul. Tancul american are un motor cu turbină, asemănător cu cel al unui avion cu reacție, în timp ce germanul folosește un propulsor diesel, mult mai rezistent.
Soldații ucraineni sunt perfect capabili să învețe cum să opereze și să întrețină un Abrams – la urma urmei, Ucraina are în dotare una dintre cele mai mari flote de tancuri din lume de zeci de ani. Dar timpul este esențial, iar complexitatea motorului cu turbină va justifica o pregătire mai lungă decât în cazul Leopardului.
Pe lângă faptul că are nevoie de o întreținere meticuloasă, Abrams necesită o aprovizionare constantă cu un număr mai mare de piese de schimb. Rețeaua se află în SUA, mult mai departe decât piesele Leopard din Europa.
Tancurile Leopard sunt disponibile imediat în Europa, în timp ce SUA vor trebui să fabrice noi Abrams pentru Ucraina. Producătorul General Dynamics va trebui să decidă dacă va acorda prioritate Kievului față de alte comenzi.
FELICITARI PENTRU ARTICOL!!!
177 afisari
pai in ucraina nu e praf, doar noroi