Convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin ar fi o dovadă că s-a ajuns la negocieri serioase între SUA și Rusia cu privire la un acord de pace în Ucraina.
Casa Albă a făcut presiuni pentru o încetare a focului atotcuprinzătoare, un prim pas pe drumul lung către o soluționare durabilă, notează Responsible Statecraft. În folosul cui?
Al lui Putin, deoarece principalii indicatori de pe câmpul de luptă favorizează Rusia, care domină încet Ucraina într-un război de uzură și tocmai a pus capăt incursiunii cu miză mare a forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk.
Unii susțin că oprirea imediată a ostilităților ar împiedica deteriorarea în continuare a poziției de negociere a Ucrainei. Dar, și tocmai din acest motiv, Putin încearcă să modeleze termenii unei încetări a focului în beneficiul Rusiei, stipulând că acordul trebuie să includă „încetarea completă a asistenței militare străine și a furnizării de informații către Kiev”.
Promisiunea lui Putin de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile este doar o concesie și nu garantează practic nimic.
Dacă Trump pare să fi renunțat la cererea sa de armistițiu terestru, aerian și maritim, Rusia a lansat marți seara atacuri aeriene împotriva infrastructurii civile din Ucraina, a scris pe Telegram Volodimir Zelenski. El consideră că Putin a respins propunerea de încetare totală a focului.
Rusia are avantajul
Probabil că Trump aspiră la Premiul Nobel pentru Pace, dar realitatea este că Washingtonul nu poate atenua unele dintre condițiile maximaliste ale Rusiei pentru încheierea războiului.
De fapt, acest război va continua. Rușii nu au niciun interes să renunțe la teritoriile ucrainene cucerite. Într-un interviu acordat Fox News, Trump a recunoscut că negocierile cu Putin au fost dificile: „Rusia are avantajul, după cum știți”. Este imaginea slăbiciunii diplomației americane în fața celei rusești: un președinte nepriceput și orgolios, manevrat de un președinte eficient și viclean.
Trump, care a inițiat o apropiere spectaculoasă de Moscova, a validat deja mai multe revendicări ale Rusiei, considerând imposibilă menținerea integrității teritoriale a Ucrainei și a apartenenței sale la NATO, comentează AFP. De asemenea, liderii UE nu au niciun plan pentru Ucraina, iar ideea unei forțe de menținere a păcii nu are sens în condițiile actuale.
Fără îndoială, Trump va continua să se laude că este un peacemaker tranzacționist. Dar singurul câștigător al unor astfel de „negocieri” este Putin.
Ce se vede in poza este nimic in comparatie cu ce este in Gaza. Acolo pacifistii isrealieni ar fi daramat cladirea de nu se mai intelegea nimic din ea, cu tot cu oamenii dinauntru.