AcasăPoliticaOrdinea israeliană în Orientul Mijlociu

Ordinea israeliană în Orientul Mijlociu

Israelul remodelează în prezent Orientul Mijlociu prin operațiuni militare, dar ar avea de câștigat dacă s-ar afirma și din punct de vedere politic

Ceea ce se întâmplă astăzi în Orientul Mijlociu este cel mai bine înțeles ca o luptă pentru o nouă ordine regională.

De la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, trei viziuni concurente pentru această ordine au apărut și apoi au eșuat: viziunea Hamas, viziunea Hezbollah-Iran și viziunea americană, potrivit Foreign Affairs.

Hamas a încercat să declanșeze un război pe mai multe fronturi cu scopul de a distruge Israelul. Iranul, împreună cu Hezbollah, a urmărit un război de uzură care ar fi provocat prăbușirea Israelului și ar fi împins Statele Unite în afara regiunii. SUA, care susțineau ferm Israelul, urmăreau  normalizarea relațiilor dintre statul ebraic și Arabia Saudită și  un pact de apărare între Washington și Riad.

Dar niciuna dintre aceste viziuni nu s-a dovedit viabilă: Hamas, Hezbollah și Iranul au judecat greșit puterea Forțelor de apărare israeliene (IDF) și a alianței americano-israeliene. Statele Unite și-au supraestimat capacitatea de a influența abordarea Israelului față de războiul din Gaza și nu au făcut față suficient amenințării regionale reprezentate de Iran.

Eșecul celor trei viziuni creează o deschidere pentru o a patra mai realistă: o viziune israeliană. În ultimele trei luni, Israelul a început să își exercite puterea de a remodela Orientul Mijlociu. A eliminat capacitățile militare ale Hamas, a decapitat conducerea Hezbollah și a izolat Hamas lăsând Iranul  fără cel mai puternic reprezentant al său.

Răsturnarea oportunistă a regimului Assad din Siria de către forțele rebele poate fi înțeleasă, în parte, ca o încercare de a profita de subminarea de către Israel a puterii regionale iraniene.

Israelul remodelează în prezent Orientul Mijlociu prin operațiuni militare, dar ar avea de câștigat dacă s-ar afirma și din punct de vedere politic.

O coaliție arabo-israeliană susținută de Statele Unite ar  respinge amenințările din partea radicalilor șiiți și sunniți, ar  oferi palestinienilor un viitor și ar asigura întoarcerea ostaticilor israelieni aflați încă în Gaza.

Israelul nu trebuie să încerce să își impună singur viziunea asupra unei noi ordini regionale. Are nevoie de sprijinul Statelor Unite, Arabiei Saudite, Iordaniei, Egiptului și Emiratelor Arabe Unite, precum și al Germaniei și Regatului Unit, chiar dacă politica externă a SUA trece prin propria sa realiniere sub conducerea președintelui ales Donald Trump.

Situația este delicată. Dar, pentru prima dată de la atacul din 7 octombrie, israelienii au ocazia de a profita de moment.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
470 afisari

1 COMENTARIU

  1. Huliți de mulți, dar plan pe termen lung. Ce mai spun acum „superanalistii” antenisti sienen.??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger