Cauta

Parlamentul European și transparența se potrivesc ca baba cu mitraliera

Aleșii care câștigă mai puțin de 5.000 de euro pe an, nu vor fi nevoiți să raporteze nimic

În discursul privind starea Uniunii Europene, Ursula von der Leyen nu a făcut nicio referire la încălcările repetate ale încrederii care au afectat instituțiile de la Bruxelles și Strasbourg.

Aleșii plătiți la greu de contribuabili vor să ascundă sub preș scandalul Qatargate și să demonstreze mai departe că sunt curați ca apa de izvor.

Cu 505 voturi pentru și 93 împotrivă, deputații europeni au aprobat modificări ale propriilor reguli, care le-ar cere să-și declare bunurile. Au fost de acord să “implementeze o definiție mai clară a conflictului de interese” și să publice mult mai multe detalii despre veniturile obținute din joburi secundare plătite cu mai mult de 5.000 de euro – fără să renunțe la astfel de slujbe.

“Am luat decizii fără precedent pentru a consolida integritatea, independența și responsabilitatea”, s-a lăudat președintele Parlamentului, Roberta Metsola. Reformele s-au bazat pe propriul ei plan în 14 puncte pentru o revizuire rapidă ca răspuns la Qatargate. Dar până acum ce-a păzit?

Realitatea este că  modificările adoptate miercuri ar diminua de fapt obligațiile actuale ale deputaților europeni. Dacă aceștia câștigă mai puțin de 5.000 de euro pe an, nu vor fi nevoiți să raporteze nimic, notează Politico. „Există o serie de europarlamentari care vor trebui să își modifice declarațiile pentru a elimina informațiile pe care nu vor mai fi obligați să le dea cu privire la joburile secundare”, a explicat directorul interimar al Transparency International UE, Nick Aiossa.

Un amendament care ar interzice deputaților europeni să dețină poziții în cadrul grupurilor de interese înregistrate pentru a face lobby în UE nu a obținut nici el majoritatea necesară.

Aiossa a calificat rezultatul drept „un mixt care nu a încercat niciodată să abordeze problemele structurale reale ale regimului etic”.

Von der Leyen, în timp ce făcea ceea ce părea a fi un discurs neoficial pentru a rămâne la conducerea Comisiei Europene, a evitat complet problema. A fost criticată pentru secretomanie, conflicte de interese și administrație defectuoasă.

Acest vot „este o victorie care sper că va ajuta la restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile noastre după daunele profunde cauzate de Qatargate”, a declarat europarlamentarul Gilles Boyer (Grupul Renew) „Dar rămân multe de făcut în ceea ce priveşte transparenţa”.

Până acum, scandalul Qatargate nu i-a atins decât pe socialiștii și democrații de centru-stânga. Cu toate acestea, propria familie politică a Robertei Metsola, PPE, s-a opus la multe dintre regulile mai stricte, argumentând că „europarlamentarii nevinovați” nu ar trebui să își vadă libertatea mandatului încălcată într-o încercare inutilă de a preveni corupția.

Un purtător de cuvânt al președintelui Parlamentului a subliniat că unele dintre schimbările făcute la nouă luni după Qatargate au fost „adormite timp de decenii”. Asta înseamnă că s-au trezit la timp pentru a arunca cu praf în ochii opiniei publice la alegerile europene din 2024.

Ultimele stiri

  • Un avion de la Aeroclubul Caransebeș a aterizat forțat. Cine se afla la bord/Decizia salvatoare a pilotului
  • S-a întâmplat în Prahova! Două femei, rănite de o mașină în timp ce se aflau într-un magazin
  • Cât au ajuns să coste cireșele în piețe. „Mai bine investim în aur”
  • ANM anunță vreme deosebit de rece. Cod galben de vânt în mai multe județe/Unde vor fi ninsori
  • Gates vs Musk: filantropie sau putere?
  • Mindfulness în școli: Antrenamentul emoțional care lipsea din educație
  • Trump lovește neașteptat – vrea taxe mai mari pentru bogați
  • UPDATE. CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
  • Ce fel de PAPĂ va fi Leon al XIV-lea? Trei indicii importante pe care le-a oferit noul Suveran Pontif în prima sa apariţie publică – FOTO/VIDEO
  • George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru o altă ţară, ci se va concentra pe propria populaţie
  • Exit mobile version