Administrația Trump a afirmat că nu va exista un angajament pe termen lung al SUA față de Ucraina și a pus sub semnul întrebării dacă angajamentele SUA în Europa vor fi onorate.
Forțele ruse au împins în mare măsură forțele ucrainene din regiunea Kursk – teritoriu din Rusia pe care Ucraina îl ocupa din august 2024 – și reîncep acum operațiunile ofensive majore către orașele ucrainene cheie Kostiantinivka și Pokrovsk, notează Foreig Affairs. Între timp, ambele țări fac schimb de lovituri nocturne cu rază lungă de acțiune ce vizează infrastructura și logistica militară.
Donald Trump a forțat Europa să planifice asigurarea securității sale și a Ucrainei, atât pe durata războiului, cât și a păcii care probabil va urma. Întrebarea imediată este dacă acest lucru este posibil. Răspunsul scurt este atât da, cât și nu.
Europa are capacitatea latentă de a produce o mare parte din sistemele de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra de Rusia, însă nu s-a pregătit în mod eficient pentru a-și asuma sarcina.
Europa poate înlocui Statele Unite ca principal furnizor de securitate al Ucrainei, dar efortul va necesita o colaborare dificilă și va fi extrem de costisitor.
Modul în care Statele Unite aleg să transfere povara războiului asupra Europei va influența ceea ce pot realiza europenii. Depinde în mare măsură dacă Trump dorește ca Ucraina să fie capabilă să continue să se apere în timp ce negociază sau dacă este pregătit să forțeze Kievul să accepte orice condiții.
Pe bună dreptate, multe guverne europene se tem că administrația Trump este fundamental ambivalentă cu privire la cursul războiului. O înfrângere a Ucrainei sau o încetare a focului în condiții foarte favorabile Rusiei ar forța Europa să se reînarmeze.
Problema este că industria europeană de apărare se confruntă cu reglementări ostile atunci când vine vorba de extindere. De asemenea, continuarea furnizării de echipamente și provizii Ucrainei se va face în detrimentul pregătirii europene de a executa planurile NATO pentru apărarea zonei euro-atlantice.
Numai dacă Europa poate raționaliza lanțurile de aprovizionare de pe continent și poate realiza economii de scară în producția de apărare va avea capacitatea de a satisface nevoile Ucrainei.
În cadrul actual, în care țările concurează între ele pentru piese și bunuri – ceea ce duce la creșterea prețurilor materialelor de apărare – Europa va eșua.
Mai presus de toate, problema fundamentală care stă la baza capacității Europei de a-și asuma povara securității sale este voința. Europenii trebuie să stabilească dacă pot suporta costurile, dar nu ar trebui să se ascundă în spatele afirmației că nu pot apăra Ucraina fără Statele Unite.
Daca ne apara sorosistii francezi am dat de dracu!
Războiul din Ucraina nu e al României, Nato sau al Europei!!!
Nu are relevanta daca poate sau nu, ci ceea ce conteaza este ca UE nu trebuie sa apere Ucraina!
”Poate Europa să apere Ucraina fără SUA?”
NU. Si nici nu avem de ce.