Statele din sudul Europei resping un plan al Comisiei Europene de a stimula cheltuielile de apărare prin împrumuturi, temându-se că ar spori datoriile lor deja mari.
Rezistența, condusă de Franța, Italia și Spania, reprezintă un eșec semnificativ pentru eforturile Ursulei von der Leyen de a consolida autonomia militară a Europei, notează Politico. Propunerea sa, care include un pachet de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro și o clauză de urgență pentru relaxarea normelor fiscale ale UE, era menită să deblocheze noi investiții majore în apărare și să reducă dependența blocului de protecția SUA.
„Unele țări au îndoieli serioase cu privire la fezabilitatea sau chiar posibilitatea de a se îndatora la aceste niveluri”, a declarat un diplomat european de rang înalt.
Țările puternic îndatorate din sudul Europei intensifică în schimb cererile pentru așa-numitele obligațiuni de apărare – subvenții finanțate prin împrumuturi comune ale UE pe piețele de capital. Până în prezent, președinta Comisiei nu a susținut ideea, având în vedere reacția probabilă a statelor nordice cu o atitudine fiscală austeră, precum Germania și Olanda.
În contextul în care Donald Trump amenința să întrerupă sprijinul SUA pentru Ucraina și să certe Europa cu privire la dependența sa militară de Washington, von der Leyen a acționat rapid după inaugurarea președintelui american la 20 ianuarie pentru a elabora un plan de consolidare a capacităților de apărare ale UE.
Strategia rezultată a inclus permiterea statelor membre să majoreze temporar cheltuielile de apărare cu 1,5 % din PIB pe o perioadă de patru ani și împrumutarea a 150 de miliarde de euro în numele UE pentru a sprijini achizițiile comune de arme și asistența pentru Ucraina.
„Planul lui von der Leyen se bazează aproape exclusiv pe datoria națională a statelor”
Comisia a sperat că schema bazată pe împrumuturi va fi acceptată, în special de economiile sudice mai mari, precum Italia și Spania, care nu ating nici pe departe obiectivul NATO de 2 procente din PIB pentru cheltuielile de apărare.
Însă a subestimat un punct critic: în timp ce poate împrumuta mai ieftin decât majoritatea statelor membre, împrumuturile pe care le acordă încă se iau în considerare în raport cu nivelul datoriei naționale – un semnal de alarmă pentru țările foarte îndatorate care nu vor să sperie piețele fianciare sau să declanșeze sancțiuni fiscale.
„Planul lui von der Leyen se bazează aproape exclusiv pe datoria națională a statelor”, a declarat săptămâna trecută premierul italian Giorgia Meloni în fața parlamentarilor.
De atunci, Comisia a recunoscut că bugetele naționale ar trebui să fie reduse în altă parte pentru a acoperi costurile în creștere ale apărării – o soluție politică dificilă în țările ai căror cetățeni sunt mai preocupați de migrație decât de tancurile rusești.
Ai uitat să ne spui, ce au zis „ghioceii” noștri la propunerea madamei. Erau cu mâna sus ?? Probabil le curgea sânge din nas.
Ea e un fel de Ceausescu, le stie pe toate, mai ales economie.