În 1968, istoricul Robert Conquest a publicat ”The Great Terror: Stalin’s Purge of the Thirties”, în care a susținut că Stalin a fost responsabil pentru mult mai multe decese decât se credea.
Estimările sale au fost criticate de unii care au considerat că a exagerat cifrele, însă, după căderea Uniunii Sovietice, noi informații au confirmat că acestea erau corecte în linii mari, relatează The New Statesman. În timp ce Conquest se pregătea să publice o versiune revizuită a cărții, prietenul său, Kingsley Amis, l-a sfătuit cum să o numească: “I Told You So, You F***ing Fools”.
Este tentant un comentariu similar la adresa celor care susțin Ucraina și care totuși l-au susținut pe Donald Trump în alegerile prezidențiale.
Trump are un lung istoric de a fi mai critic față de liderii democrațiilor decât față de adversarii tradiționali ai SUA. Cei care au lucrat cu el au avertizat cu privire la abordarea sa. Fostul secretar pentru securitate internă și șef de cabinet, generalul în retragere John Kelly, l-a descris pe Trump ca pe o persoană care „admiră autocrații și dictatorii criminali”, în timp ce unul dintre consilierii săi pe probleme de securitate națională, John Bolton, a spus că Putin îl vede pe Trump ca pe „o țintă ușoară”.
Jocul britanicilor
Situația este și mai inconfortabilă pentru partizanii Ucrainei, precum Boris Johnson și Liz Truss. Ambii au declarat public că Rusia a început războiul și că Zelenski nu este un dictator, dar au refuzat să îl critice pe Trump.
Chiar și Nigel Farage (care nu a pretins niciodată că este un aliat al ucrainenilor și care s-a străduit adesea să își ascundă admirația pentru Vladimir Putin) a recunoscut că Rusia a început războiul. Totuși, a solicitat un calendar pentru alegerile din Ucraina, lăsând să se înțeleagă că este ceva dubios în faptul că o țară parțial ocupată ce luptă împotriva unei amenințări existențiale întârzie ziua votului.
Între timp, Truss pare să se simtă bine la Conservative Political Action Conference, unde diverși trumpiști și-au expus argumentele. Ea a încercat să nu insiste asupra cazului Ucrainei, dar și-a exprimat entuziasmul pentru abordarea Trump-Musk a guvernării în Regatul Unit.
Europa liberală este văzută ca o amenințare
Este evident că există oameni în jurul lui Trump a căror antipatie față de Ucraina are legătură cu ostilitatea lor față de democrația liberală.
J.D. Vance, de exemplu, s-a folosit de discursul său de la Conferința de Securitate de la München pentru a preciza că ceea ce el consideră a fi cea mai gravă amenințare la adresa valorilor occidentale nu este un dictator care invadează o țară, ci chestiuni precum legile care împiedică fanaticii religioși să intimideze femeile care doresc să avorteze.
Atunci când Vance vorbește despre valorile occidentale, el se referă la propria sa marcă de conservatorism social. Din această perspectivă, Europa de Vest devine o civilizație mai puțin atractivă decât cea a Rusiei.
Europa liberală este văzută ca o amenințare, nu un aliat. Aceasta este compania în care se regăsesc susținătorii lui Trump.