AcasăPoliticaPutere, arme, finanțare: implicarea militară a Chinei în Africa

Putere, arme, finanțare: implicarea militară a Chinei în Africa

China își consolidează influența militară asupra națiunilor africane

China își consolidează influența militară asupra națiunilor africane. Crește vânzările de arme prin intermediul forumurilor multilaterale, finanțărilor și  programelor de formare.

Armata Populară de Eliberare are o prezență notabilă în Africa: desfășurări în Djibouti, mii de soldați chinezi la datorie în cinci națiuni africane, acoperind 17 misiuni de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite și operațiuni de combatere a pirateriei.

Global Security Initiative

Cooperarea militară și de securitate a Chinei cu Africa este considerată un factor esențial în protejarea investițiilor și a infrastructurii „Belt and Road”, notează Modern Diplomacy.

Prin intermediul Global Security Initiative (GSI), China urmărește să își extindă influența și să remodeleze ordinea internațională de securitate. La Forumul pentru Cooperare China-Africa, care include 53 de țări africane – și  s-a desfășurat la Beijing între 4 și 6 septembrie – președintele Xi Jinping a declarat că va sprijini continentul african pentru implementarea GSI.

Conform proiectului USIP, „Tracking China’s Global Security Initiative”, „progresele legate de GSI în Africa fac parte integrantă din strategia mai largă a Beijingului de a concura la nivel global și regional cu Statele Unite”.

De la aeronave la sisteme de război electronic

China furnizează o gamă variată de echipamente militare țărilor africane, inclusiv aeronave, rachete, radare, muniție, vehicule blindate, artilerie, drone și  sisteme de război electronic,   vândute la prețuri competitive.

Vânzările sunt adesea însoțite de acorduri flexibile de finanțare, cooperare militară și programe de formare a ofițerilor – Chinese Professional Military Education (PME). Aceste programe favorizează în primul rând modelul de guvernare al Chinei, iar mulți absolvenți își asumă în cele din urmă roluri importante în armatele și guvernele țărilor lor.

Conform Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), exporturile de arme ale Chinei către Africa Subsahariană au fost substanțiale, 21 de țări primind livrări importante între 2019 și 2023.

Adesea denumită “Benin Model,” strategia Chinei în Benin, un stat sahelian, a implicat o combinație de investiții economice și asistență militară, donații militare și parteneriate strategice pentru a-și consolida influența.

În plus, flota chineză, condusă de distrugătorul cu rachete ghidate Nanning, împreună cu fregata Sanya și nava de aprovizionare Weishan Hu, a efectuat mai multe vizite în Cape Town(Africa de Sud) și escale în Coasta de Fildeș, Ghana, Nigeria, Gabon și Republica Democrată Congo.

De asemenea, Marina Armatei Populare de Eliberare a fost implicată activ în operațiuni de combatere a pirateriei în Africa, în special în Golful Aden și în vestul Oceanului Indian.

Incursiuni în Atlantic

Există indicii că China intenționează să înființeze o nouă bază militară în Guineea Ecuatorială, care ar fi prima sa prezență permanentă pe partea atlantică a continentului african.

Portul Bata este considerat de Beijing drept cea mai potrivită locație, datorită infrastructurii sale moderne. Această bază anticipată ar spori capacitatea Chinei de a proiecta puterea militară în Oceanul Atlantic și ar consolida și mai mult prezența sa în Africa.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
299 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger