Cauta

Rusia câștigă din încetarea focului la Marea Neagră

Moscova a apreciat în mod tradițional Marea Neagră ca un spațiu important pentru proiectarea puterii în Mediterana, Orientul Mijlociu și Europa

Luni, discuțiile dintre negociatorii ruși și americani din  Arabia Saudită  s-au axat pe un subiect care pare, la prima vedere, un prim pas necontroversat către un acord de pace mai larg.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a declarat că aceste discuții se concentrează pe o „încetare a focului maritim, astfel încât ambele părți să poată transporta cereale, combustibil și să înceapă din nou să facă comerț în Marea Neagră”.

Vladimir Putin a indicat că este „favorabil” punerii în aplicare a „unei propuneri bine cunoscute privind siguranța navigației în Marea Neagră”. El se referea la acordul privind cerealele din 2022, din care Rusia s-a retras în anul următor, susținând că Occidentul nu îndeplinește condițiile pentru a permite exporturile agricole rusești.

Interesul Kremlinului nu este surprinzător, având în vedere că are de câștigat semnificativ dintr-un astfel de armistițiu, notează UnHerd. Ucraina s-a bucurat de un succes remarcabil pentru controlul Mării Negre: a reușit să forțeze marina rusă să iasă din partea vestică și raportează, de asemenea, că deține „controlul focului” asupra Mării Azov învecinate.

Oficialii români și bulgari și-au mărturisit deja îngrijorarea că o încetare a focului maritim  va extinde zona operațională a navelor Rusiei.  Moscova a apreciat în mod tradițional Marea Neagră ca un spațiu important pentru proiectarea puterii în Mediterana, Orientul Mijlociu și Europa, ceea ce înseamnă că va profita cu nerăbdare de noua libertate de mișcare pentru a-și extinde influența în străinătate.

Apoi, există problema secvențialității. Rezolvarea problemei Mării Negre acum, înainte de negocierile privind o încetare a focului mai amplă, privează Ucraina de o potențială monedă de schimb în cadrul negocierilor ulterioare.

Într-un interviu acordat revistei Time, Volodimir Zelenski a părut din ce în ce mai pesimist, afirmând că, în opinia sa, „Rusia a reușit să influențeze unele persoane din echipa de la Casa Albă”.

Într-adevăr, Rusia nu a dat niciun semn că ar face vreo concesie reală și se întoarce în Marea Neagră după toate eforturile Kievului de a o forța să iasă.

Săptămâna trecută, trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a dezvăluit afirmația lui Putin că s-a rugat pentru recuperarea lui Donald Trump în urma unei tentative de asasinat. A fost, probabil, un moment rar de sinceritate din partea liderului rus: rugăciunile sale sunt rapid ascultate. Marea Neagră rămâne ”lac rusesc”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version