AcasăPoliticaRusia vrea să pună un preț pe implicarea NATO în Ucraina

Rusia vrea să pună un preț pe implicarea NATO în Ucraina

Conflictul dintre Rusia și Occident devine și mai periculos și imprevizibil

Atunci când liderii NATO se vor reuni la Washington pe 9 iulie, subiectul central va fi sprijinul pentru Ucraina și consolidarea descurajării militare împotriva Rusiei.

Având în vedere că situația de pe câmpul de luptă se schimbă treptat în favoarea Moscovei, accentul se va pune pe cerințele cele mai imediate ale Kievului, precum și pe necesitatea ca UE să își crească cheltuielile pentru apărare, relatează Financial Times. Cu toate acestea, NATO trebuie să discute și să acționeze cu privire la noile modalități periculoase pe care președintele Rusiei le găsește pentru a impune costuri SUA și aliaților săi – cu un potențial de efecte de propagare dincolo de orice control.

Putin, mai îndrăzneț ca niciodată

Kremlinul dorește să pună un preț pe implicarea din ce în ce mai mare a NATO în război – atât pentru descurajare, cât și pentru răzbunare. Cea mai recentă decizie a Casei Albe de a permite Ucrainei să utilizeze arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru atacuri în interiorul Rusiei, dincolo de teritoriul ucrainean ocupat, precum și recentele atacuri ucrainene cu drone asupra radarelor care fac parte din sistemul rus de avertizare timpurie în caz de atac nuclear, îl determină pe Putin să acționeze mai îndrăzneț ca niciodată.

De la începutul războiului, principala preocupare a Occidentului a fost posibila utilizare a armelor nucleare. Deloc surprinzător, Kremlinul bate din nou toba   escaladării nucleare. Putin vorbește public despre transformarea doctrinei nucleare a Rusiei într-o doctrină mai ofensivă. Cu toate acestea, riscul unei utilizări efective este mai scăzut decât în toamna anului 2022.

Având în vedere că perspectivele sunt acum mai favorabile Rusiei, este puțin probabil ca Putin să recurgă la cel mai puternic instrument pe care îl are la dispoziție – unul mai bine păstrat ca asigurare finală împotriva înfrângerii.

Dar Putin nu duce lipsă de alte instrumente: rachete și drone împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. O campanie de atacuri aeriene intensificată în primăvară a distrus deja mai mult de jumătate din capacitatea de producție. Reparațiile la unele centrale electrice vor dura ani de zile. Odată cu venirea iernii, ucrainenii se vor confrunta cu perspectiva înghețului și a penelelor de curent.

Putin urmărește nu numai să scoată din funcțiune uzinele militare din Ucraina, ci și să ducă milioane de noi refugiați spre vest, punând presiune pe Europa și ajutând politicienii care doresc să pună capăt implicării Occidentului în război.

Abordarea Kremlinului, un răspuns „tit-for-tat” la livrările de arme occidentale către Ucraina

În sfârșit, Rusia este pregătită să își împărtășească tehnologiile militare sensibile cu adversarii occidentali. Pe lângă transferurile anterioare de proiecte de arme către China și Iran, Putin a consolidat recent un pact de apărare cu Coreea de Nord și ar putea ajuta Phenianul să își dezvolte programul nuclear și spațial.

Abordarea Kremlinului este în mod deliberat provocatoare, iar Putin o descrie ca fiind un răspuns „tit-for-tat” la livrările de arme occidentale către Kiev.

Răspunsul NATO trebuie să meargă dincolo de eforturile de a furniza mai multă apărare aeriană Ucrainei, care vor fi constrânse de blocajele de producție și de nevoile proprii ale alianței.

Pe lângă restabilirea descurajării militare, Occidentul ar trebui să își consolideze capacitățile în materie de contrainformații, contraterorism și combaterea crimei organizate. Conflictul dintre Rusia și Occident devine și mai periculos și imprevizibil. Calea către o diplomație semnificativă este încă închisă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
828 afisari

4 COMENTARII

  1. Cine a bagat razboiul in civilizatia europeana ca nu e lumea a treia si nici fanatici, e clar ca vor sa distruga religia crestina si mai ales ortodoxa ,deci satanicii din toate tarile cu cap de serie amerlocia!!

    • ca te referi la operațiunea specială din Ucraina care a debutat cu ocuparea Crimeii in 2014.
      Ar mai fi și alte agresiuni rusești derulate în ultimii 10 ani, dar bănuiesc că nu ai setările potrivite că să prinzi informațiile corecte.

  2. DUPA VIZITA LA MOSKOVA AZI 8 IULIE PREMIERUL UNGARIEI viktor orban FACE O VIZITA OFICIALA IN CHINA UNDE ESTE PRIMIT DE PRESEDINTELE XI
    BRAVO DLE ORBAN FELICITARI
    AS VREA SA VA LE VAD MUTRA SEFILOR DE LA NATO UE SI SUA DUPA ACEST ANUNT ! HA!HA!

  3. DUPA VIZITA LA MOSKOVA AZI 8 IULIE PREMIERUL UNGARIEI viktor orban FACE O VIZITA OFICIALA IN CHINA UNDE ESTE PRIMIT DE PRESEDINTELE XI
    BRAVO DLE ORBAN FELICITARI
    AS VREA SA VA LE VAD MUTRA SEFILOR DE LA NATO UE SI SUA DUPA ACEST ANUNT ! HA!HA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger