Anunțul venit din partea primului om în stat, cu privire la rezultatul celor patru zile și tot atâtea nopți de discuții avute de liderii europeni prezenți la recent încheiata reuniune de la Bruxelles, a generat multe reacții în țară.
Vestea, primită cu mult entuziasm în tabăra liberală, în frunte cu premierul Orban, a generat reacții atât la vârful principalului partid de opoziție, PSD (VEZI AICI), cât și, mai nou, în rândul conducerii ALDE.
Comentând pe marginea a ceea ce Klaus Iohannis a anunțat a fi un „acord extrem de important pentru România”, Călin Popescu Tăriceanu și-a exprimat dubiile cu privire la faptul că liderul de la Cotroceni ar fi fost mai mult decât un spectator la aceste negocieri. ”Să înceapă carnavalul! Dl Iohannis ne-a anunțat că după lupte seculare care au durat 4 zile și 4 nopți, România a repurtat un mare succes la Bruxelles. În primul rând, am mari semne de întrebare că dl Iohannis a negociat ceva! Cu toții știm că dl Iohannis este doar un spectator la aceste negocieri (vezi și imaginea atașată) și că este recunoscut pentru marea calitate că nu pune întrebări și acceptă în final ce i se dă!”, consideră fostul președinte al Senatului.
”Știe oare vreun român ce și-a propus dl Iohannis de la aceste negocieri?”
Totodată, liderul ALDE nu trece cu vederea faptul că Iohannis nu a venit în fața reprezentanților Legislativului pentru a prezenta obiectivele avute la recentul Consiliu European, în care s-au discutat bugetul multianual și planul european de relansare economică post-COVID. ”În al doilea rând, eu aș defini un succes cam așa: îți propui să obții ceva, faci public ce vrei să obții și apoi compari ce ai obținut cu ce ți-ai propus! Știe oare vreun român ce și-a propus dl Iohannis de la aceste negocieri? A venit dl Iohannis în fața Parlamentului să spună care este interesul României în aceste negocieri? A condus o ședință de guvern în care să se consulte cu membrii Cabinetului cu privire la țintele pe care le urmărește?”, întreabă Tăriceanu, într-un mesaj postat marți pe pagina sa oficială de Facebook.
Chiar și așa, liderul ALDE dă de înțeles că speră ca primul om în stat să vină să ofere lămuriri în Parlament. ”În consecință îl așteptăm pe dl Iohannis în fața Parlamentului pentru a explica națiunii ce și-a propus România de la aceste negocieri, ce a obținut și mai ales ce este de făcut ca acești bani să intre de-adevăratelea în economia românească și să nu rămână doar în pliantele de propagandă ale PNL!”, își încheie Tăriceanu analiza.
Ecouri în presa internațională
Pe de altă parte, senatorul aduce în discuție reflectarea subiectului în presa din afara țării. ”În al treilea rând, din câte am reușit să citesc printre rânduri în media internațională (în cea românească deja a început fiesta și ridicarea soclului pentru statuia lui KWI) rezultatele noastre nu sunt chiar atât de spectaculoase. Pentru o țară care este acum a șasea ca mărime în UE alocarea este destul de modestă. Ca să nu mai spunem că toate aceste sume au destul de multe condiționări și aprobări suplimentare!”, mai precizează Tăriceanu.
Pe ce a pus accent Klaus Iohannis
În cursul dimineții de marți, primul om în stat, aflat la Bruxelles, a anunțat, la încheierea reuniunii Consiliului European, că s-a ajuns la un acord, după negocierile-maraton. „Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare”, a precizat președintele.
Totodată, liderul de la Cotroceni a adăugat următoarele aspecte: „Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică”.
S-a dus ca invitat probabil de protocol, atat, domnu Pres e in vacanta de cand a fost ales, nu v-ati prins ?
N-o sa vina sa spuna ca se investeste ca sa fie si para-n darat, ca transul e „democrat ” si la el ” e lege si ordine ” ….da ea e canci
Pe surse se spune ca a negociat in tacere absoluta