Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat un verdict năucitor, ridicând sancțiunile împotriva unuia dintre miliardarii din anturajul apropiat al lui Vladimir Putin. Este vorba despre Dmitry Alexandrovich Pumpyanskiy, vicepreședinte al Biroului Consiliului de administrație al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia. Mai mult, CJUE a decis ca toate cheltuielile de judecată ale miliardarului rus să fie achitate de Consiliul Uniunii Europene.
După aproape doi ani de la introducerea acțiunii la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva deciziei Consiliului UE de introducere pe lista celor supuși restricțiilor și sancțiunilor, miliardarul Dmitry Alexandrovich Pumpyanskiy a reușit, subit, să câștige. Decizia CJUE, în condițiile în care vorbim despre o persoană din anturajul apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, naște ipoteza unei schimbări radicale a politicii UE în ce privește războiul din Ucraina. Potrivit Consiliului UE, Dmitry Alexandrovich Pumpyanskiy este vicepreședinte al Biroului Consiliului de administrație al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia și copreședinte al Comisiei RSPP privind politica industrială și reglementarea tehnică. ”Dmitry Pumpyansky este un important om de afaceri rus care își desfășoară activitatea în Rusia. Este membru al Consiliului Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Federației Ruse și președinte al Uniunii regionale a Industriașilor și Antreprenorilor din Sverdlovsk (SOSPP). A deținut funcții de conducere în cadrul unor mari întreprinderi metalurgice ruse. Fost președinte al consiliului de administrație al TMK PAO și fost președinte și membru al consiliului de administrație al Group Sinara. Date fiind funcțiile sale, a sprijinit cooperarea cu autoritățile și cu întreprinderile de stat din Federația Rusă, inclusiv Căile Ferate ruse, Gazprom și Rosneft, și a beneficiat de pe urma acestei cooperări. Prin urmare, este implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri Guvernului Federației Ruse, care este răspunzător pentru anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei”, arată Consiliul UE în Decizia (PESC) 2023/1767, din 13 septembrie 2023, când acesta încă se mai regăsea pe lista neagră a Uniunii Europene.
Transformat în frecventabil
Totodată, Consiliul UE preciza că, la 24 februarie 2022, după etapele inițiale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Dmitry Pumpyansky, alături de alți 36 de oameni de afaceri, s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și cu alți membri ai guvernului rus pentru a discuta impactul acțiunilor de întreprins în urma sancțiunilor occidentale. ”Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului cel mai apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea în Ucraina. În plus, i-a fost decernat Ordinul Merit pentru Patrie, gradul IV, Ordinul de Onoare. S-a numărat printre oamenii de afaceri ruși importanți care au participat la Congresul Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia în martie 2023, în cadrul căruia președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ținut un discurs și a îndemnat milionarii să plaseze patriotismul înaintea profitului. Aceste elemente indică faptul că este un important om de afaceri care desfășoară activități în Rusia și un om de afaceri implicat în sectoare economice ce constituie o sursă substanțială de venit pentru guvernul Rusiei, care este răspunzător pentru anexarea Crimeei și pentru destabilizarea Ucrainei”, susținea Consiliul UE.
S-au anulat toate deciziile
La data de 5 august 2024, CJUE a decis să anuleze Decizia (PESC) 2022/1530, Decizia (PESC) 2023/572 și Decizia (PESC) 2023/1767 ale Consiliului UE, toate privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în măsura în care numele domnului Dmitry Alexandrovich Pumpyanskiy a fost menținut pe lista persoanelor, entităților și organismelor cărora li se aplică aceste măsuri restrictive. În același timp, CJUE a obligat Consiliul Uniunii Europene la plata propriilor cheltuieli de judecată, precum și a ”cheltuielilor de judecată efectuate de domnul Alexandrovich Pumpyanskiy”. Miliardarul rus a introdus la CJUE acțiunea împotriva Consiliului Uniunii Europene la 25 noiembrie 2022, solicitând anularea Deciziei PESC inițiale, precum și obligarea Consiliului la plata sumei de 100 000 de euro, cu titlu provizoriu, pentru repararea prejudiciului moral suferit de reclamant, și plata cheltuielilor de judecată. În susținerea acțiunii, reclamantul a invocat încălcarea dreptului la protecție jurisdicțională efectivă și a obligației de motivare, eroarea vădită de apreciere, încălcarea principiului proporționalității și a drepturilor fundamentale, încălcarea principiilor securității juridice și a egalității de tratament, dar și încălcarea dreptului de a fi ascultat.