AcasăPoliticaSecretul din spatele expansiunii economiei de război a lui Putin

Secretul din spatele expansiunii economiei de război a lui Putin

Cheltuielile Rusiei pentru războiul din Ucraina continuă să crească. Cumva, în ciuda înăspririi sancțiunilor și a creșterii izolării globale, după doi ani și jumătate de conflict

Cheltuielile Rusiei pentru războiul din Ucraina continuă să crească. Cumva, în ciuda înăspririi sancțiunilor și a creșterii izolării globale, după doi ani și jumătate de conflict, se pare că Moscova poate continua să cheltuiască bani pe armata sa.

Aceste cheltuieli vor crește cu mai mult de un sfert, ajungând la 13,3 trilioane de ruble, potrivit unui proiect al bugetului de stat al Rusiei pentru 2025. Suma este proape dublă față de cele 6,4 trilioane de ruble alocate anul trecut.

Rusia dedică o parte tot mai mare din PIB-ul  efortului de război, de la 3,7 % în 2023 la 5,3 % în acest an și 6,1 % în 2025.

Nivelul ridicat de cheltuieli este un record pentru Rusia post-sovietică. Dar este încă aproximativ jumătate din media anuală a cheltuielilor URSS pentru apărare în anii ’70 și ’80.

Surse de venit

Kremlinul poate conta în continuare pe cheltuielile militare pentru a-și stimula producția industrială și creșterea economică. Chiar și cu o scădere minoră a veniturilor din exporturile de petrol și gaze datorită prețurilor și volumelor de vânzări mai mici preconizate pentru anul viitor, bugetul pentru 2025 nu pare precar.

Factura militară în creștere a țării urmează să fie acoperită de încasări fiscale mai mari în afara petrolului. Recenta creștere a impozitului pe profit și pe venit, precum și creșterea generală a activității economice contribuie, de asemenea, la creșterea bugetului lui Putin.

O altă sursă de venit este o politică fiscală mai lentă în comparație cu cea din timp de pace. Înainte de război, guvernul a echilibrat bugetul timp de mai mulți ani pe baza unui preț al petrolului de 40 de dolari pe baril, cu o mică ajustare anuală. În anii grei, când prețul real al petrolului era peste acest prag, banii în plus erau puși deoparte –  un fond pentru zile negre, care putea fi utilizat în anii de criză.

În 2022, în urma invaziei Ucrainei și a impunerii sancțiunilor occidentale, guvernul a renunțat la această prudență fiscală și a început să cheltuiască toate veniturile sale din petrol.

De asemenea, a decis să apeleze la fondul pentru zile negre pentru a finanța investițiile de capital și deficitul bugetar, dacă este necesar. Datorită acestui fapt, Rusia se poate aștepta la un deficit bugetar minor, de doar 0,5 % din PIB în 2025.

Este posibil ca sancțiunile occidentale să nu fi reușit să înăsprească exporturile rusești de energie, dar au redus ieșirile de capital, deoarece rușilor le este acum mai greu să cheltuiască bani în străinătate, facilitând astfel eforturile de război.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
547 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai 2,5 spre… 5,ne a obligat dulapul retardat sa i dam stapanilor sau SUA (pardon, se numeste bugetul apararii) ca sa ne protejeze ala de….muște 😝. RUSIA E N RAZBOI CU COLONIALISTII SUA SI HIENELE LOR DE 3 ANI, E NORMAL SA AIBA 5

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger