Atunci când o flotilă rusă a intrat miercuri în portul Havana, autoritățile americane s-au grăbit să minimalizeze importanța evenimentului.
Desfășurările Rusiei ar face parte din activitatea navală de “rutină”. Nu este neobișnuit ca marina rusă să trimită nave de război în emisfera vestică.
Dar nu trăim vremuri obișnuite, iar flotila care a ajuns în Cuba este cea mai mare din ultimii ani, notează UnHerd. Include fregata Amiral Gorshkov, una dintre cele mai moderne nave ale marinei ruse, înarmată cu rachete hipersonice, și submarinul Kazan – cu rachete de croazieră – printre cele mai avansate submarine rusești aflate în serviciu în prezent – și primul submarin de acest tip care a fost trimis într-un port străin.
În plus, în drum spre Cuba, navele au efectuat antrenamente în Oceanul Atlantic, care au implicat lansarea de rachete asupra unor ținte inamice simulate de la o distanță de peste 370 de mile. Se așteaptă ca navele rusești să rămână în regiune pe tot parcursul verii pentru o serie de exerciții militare planificate în Caraibe și, eventual, să se oprească în Venezuela.
Oricât de „de rutină” ar fi această desfășurare, simbolismul unui submarin rusesc cu propulsie nucleară – și cu capacitate nucleară – care navighează la doar 90 de mile de Florida nu a scăpat nimănui.
Americanii au descris anterior aceste submarine ca fiind „capabile să prezinte o amenințare proximă persistentă la adresa SUA.
„Navele de război sunt un memento pentru Washington că este neplăcut atunci când un adversar se amestecă în străinătatea ta apropiată”, a declarat pentru AP Benjamin Gedan, directorul programului pentru America Latină din cadrul think tank-ului Wilson Center, cu sediul la Washington DC, referindu-se la implicarea occidentală în războiul Rusiei din Ucraina.
Deși nu este încă o a doua criză a rachetelor cubaneze – oficialii din Cuba, Rusia și Statele Unite s-au străduit să clarifice faptul că nici pe Kazan, nici pe Amiral Gorshkov nu sunt desfășurate arme nucleare – pare vizibil un răspuns rusesc la recenta intensificare a războiului proxy dintre SUA și NATO împotriva Rusiei.
În ultimele săptămâni, SUA și alte câteva țări NATO au autorizat în mod oficial, pentru prima dată, Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, și chiar avioane F-16, pentru a ataca teritoriul rusesc.
Avertismentul lui Putin
Vladimir Putin a avertizat că Rusia ia în considerare furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune țărilor aliate pentru a lovi ținte occidentale. A reamintit lumii că multe dintre armele nucleare ale Rusiei conțin 70-75 de kilotone de putere explozivă – de cinci ori mai mare decât cea a bombei nucleare americane lansate asupra Hiroshimei în august 1945.
Astfel de declarații, împreună cu exercițiile Rusiei care implică arme nucleare tactice, ar trebui să dea de gândit liderilor occidentali, nu numai din Europa, ci și din SUA – mai ales în lumina prezenței sporite a navelor rusești chiar în largul coastelor americane.
Chiar zilele trecute, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ignorat avertismentul lui Putin, spunând că „nu este nimic nou”. Argumentul este că, din moment ce Rusia nu a răspuns în trecut la provocările SUA, NATO poate continua să treacă „liniile roșii” ale Rusiei fără consecințe.
Acum, evoluția retoricii, a capacităților și a poziției care stau la baza amenințărilor nucleare rusești – accentul mai mare pus pe armele nucleare tactice în planificarea militară și o aparentă scădere a barierelor în calea utilizării lor – „indică faptul că Moscova lucrează încet, dar sigur, pentru a submina stabilitatea strategică și pentru a crește credibilitatea amenințărilor sale”, după cum a scris recent Giles David Arceneaux, membru al Academiei Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. Riscul unei escaladări nucleare este scăzut, dar „foarte real”, a adăugat el.
Ei, dar amerlocii de ce se vintura prin Marea Neagra !
Ia sa vedem daca indraznesc sa sicaneze vasele rusesti de razboi care sint la Havana !
Sau nu mai au bilute functionale si doar gura e de ei !
Daca Biden e barbat, sa arate !
@ Florin: Pentru ca Romania sa poata face cu succes trezirea, exiturile si nationalizarea trebuie sa-si gaseasca si niste aliati de nadejde caci ROMANIA NU MAI POATE FI LIBERA decat intr-o lume multi polara.
Normal că minimizează pericolul pentru că au nevoie de escaladare. Au nevoie să răspundă rușii atacurilor pe teritoriul lor, să moară cât mai mulți ucrainieni, preferabil și occidentali, pentru a putea extinde războiul cât mai mult.