AcasăPoliticaStarmer the Charmer: Marea Britanie, din nou pe scena mondială

Starmer the Charmer: Marea Britanie, din nou pe scena mondială

Keir Starmer avea puțină experiență în politica externă înainte de a deveni premier al Marii Britanii, dar acum conduce eforturile de a reduce diferențele dintre Europa și America cu privire la războiul Rusiei din Ucraina

Keir Starmer avea puțină experiență în domeniul politicii externe înainte de a deveni premier al Marii Britanii, dar acum se bucură de un moment de glorie ca om de stat internațional, conducând eforturile de a reduce diferențele dintre Europa și America cu privire la războiul Rusiei din Ucraina.

În timpul unei serii de întâlniri, Starmer a mers în echilibru pe o linie întinsă între Donald Trump și Volodimir Zelenski, relatează AFP. A readus cu fermitate Regatul Unit în jocul diplomației internaționale, potrivit Bloomberg.

Duminică, Starmer a găzduit un summit al liderilor europeni la Londra, dezvăluind că aceștia au elaborat un plan în patru puncte pentru a asigura o pace durabilă în Ucraina, inclusiv prin intermediul unei „coaliții a celor dispuși” pregătită să protejeze orice încetare a focului.

„În multe privințe, sunt puțin surprinsă de naturalețea cu care a intrat în rol, mai ales că nu a avut prea multă experiență în politica externă”, a declarat Evie Aspinall, director al think-tank-ului British Foreign Policy.  „Dar este un avocat foarte experimentat și a demonstrat în ultimele zile că poate într-adevăr să se impună pe scena mondială și că poate face față unor personaje dificile.”

Starmer s-a alăturat celor 18 lideri din Europa, Canada și Turcia, care i-au urat bun venit lui Zelenski după ce Trump și vicepreședintele american JD Vance l-au criticat public în Biroul Oval vineri.

Cei patru pași pe care premierul i-a anunțat ulterior sunt, fără îndoială, cele mai concrete intenții pentru Ucraina de când Trump i-a uimit pe aliații SUA luna trecută prin deschiderea unor discuții unilaterale cu Rusia pentru a pune capăt războiului de trei ani.

„A jucat foarte bine până acum”

Starmer s-a bucurat el însuși de o întâlnire amicală la Casa Albă cu Trump, joi, care i-a făcut pe oficialii britanici să radieze de bucurie în avionul de întoarcere la Londra.

Câteva ore mai târziu, premierul laburist a intrat în acțiune drept mediator între Trump și Zelenski, îmbrățișându-l călduros pe liderul ucrainean sâmbătă la Downing Street și vorbind de două ori la telefon cu omologul său american în cursul weekendului.

Luni, Trump l-a atacat din nou pe Zelenski și a luat în vizor discuțiile de la Londra, afirmând pe rețeaua Truth Social că liderii reuniți „au declarat categoric că nu pot face treaba fără SUA”.

Însă pragmatismul caracteristic lui Starmer ar putea da roade. „A jucat foarte bine până acum”, spune Anand Menon, profesor de politică europeană la King’s College din Londra. „A fost prudent, reținut și grijuliu, ceea ce se potrivește cu caracterul său”.

Totuși,  Starmer nu s-a întors din Washington cu o garanție de securitate din partea lui Trump, care l-ar descuraja pe Vladimir Putin să încalce orice acord de încetare a focului.

Rămân întrebări cu privire la modul în care ar putea arăta un acord de armistițiu, în timp ce nu este clar câte țări europene sunt dispuse să trimită trupe în Ucraina pentru a apăra un armistițiu.

 

author avatar
Radu Florin
351 afisari

3 COMENTARII

  1. Acest imbecil și cu fratele lui francez practic scot America din NATO
    O să fie mișto, se înarmează Germania etc, am mai văzut

  2. documentul trebuia numai semnat in 2022, si s-ar fi rezolvat totul fara varsare de sange, sa dos Boris pacaliciul , iar Kokainsky a zis luptam, nu semnam. Razboiul este cand 2 persoane necunoscute , se omoara intre ei, pentru 2 bancheri care se cunosc, si se urasc.

  3. Eu cred ca Regatul Unit (din pacate ) nu a avut niciodata un pm mai prost ca asta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger