Componența politică a Uniunii Europene este pe cale să se schimbe, alegătorii din cele 27 de state membre mergând la urne de joi până duminică.
Având în vedere sprijinul tot mai mare pentru partidele de extremă-dreapta, analiștii se așteaptă la politici mai protecționiste din partea blocului, cu mai puține obiective climatice și mai multe cheltuieli pentru apărare.CNBC analizează de ce sunt importante aceste alegeri pentru europeni și pentru restul lumii.
Relația cu America
Europarlamentarii au aclamat pe scară largă victoria președintelui Joe Biden în 2020, bucurându-se de o resetare în dialogul cu Bătrânul Continent. Până la acel moment, oficialii europeni fuseseră criticați în mod dur de administrația precedentă: Donald Trump a impus tarife comerciale, nu a fost de acord cu angajamentele privind clima și a șocat politicienii mainstream cu stilul său combativ.
Viitorul relației transatlantice este încă incert, deoarece alegătorii americani merg la urne în noiembrie și rămâne de văzut dacă Biden va rămâne la Casa Albă sau dacă Trump îi va lua locul.
Dar, indiferent de ceea ce se va întâmpla, UE a învățat o lecție importantă: s-ar putea să nu se mai poată baza pe umbrela americană în viitor. Trump a remarcat anterior că nu va proteja țările NATO de atacurile Rusiei dacă nu-și îndeplinesc obligațiile privind cheltuielile de apărare.
În plus, legislatorilor americani le-a luat câteva luni pentru a aproba un nou ajutor financiar pentru Ucraina, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul lor pe termen lung față de această cauză.
Prin urmare, este probabil ca următorii responsabili politici din UE să crească cheltuielile și să colaboreze mai strâns cu ei înșiși în materie de apărare.
Relația cu China
Se așteaptă ca brațul executiv al UE, Comisia Europeană, să anunțe noi tarife pentru vehiculele electrice chinezești la doar câteva zile după ce vor avea loc alegerile. UE a mers pe sârmă în ceea ce privește legăturile sale cu China. Pe de o parte, Bruxelles-ul recunoaște Beijingul ca fiind un rival strategic, dar, în același timp, dorește să mențină cooperarea în materie de chestiuni geopolitice.
Se destramă agenda ecologică?
În urma alegerilor din 2019, blocul comunitar a susținut că este campionul mondial în ceea ce privește o agendă prietenoasă cu clima. Cu toate acestea, având în vedere că la Bruxelles vor sosi mai mulți politicieni care contestă strategia ecologică – Green Deal, de exemplu – se așteaptă ca UE să atenueze unele dintre aceste ambiții anterioare.
„Schimbarea spre dreapta în Parlamentul UE nu ar face decât să faciliteze încetinirea adoptării de noi legi de mediu și, eventual, chiar diluarea acordurilor existente, cum ar fi eliminarea treptată a mașinilor cu motoare cu combustie până în 2035”, au declarat analiștii de la Citi într-o notă de cercetare la sfârșitul lunii mai.
O povară în plus: efort bugetar pentru Ucraina
Ucraina a depus o cerere pentru a deveni membru al Uniunii Europene, iar negocierile oficiale ar putea începe încă din această lună.
Deși acest proces va dura probabil mai mulți ani până la încheierea sa, se pune deja întrebarea cât de mult va trebui să se schimbe UE pentru a accepta această țară și alți noi candidați. Analiștii de la Citi au mai spus că, odată cu posibila aderare a Ucrainei, ar putea avea loc o „schimbare importantă în ceea ce privește contribuțiile nete”, ceea ce ar putea supăra țările care sunt în prezent primitoare nete de la bugetul UE.
Economia și locurile de muncă
Potrivit unui unui sondaj la nivel european desfășurat în martie, cetățenii consideră economia, locurile de muncă și justiția socială drept factori esențiali pentru viitorul Europei. Aceste opinii sunt deosebit de importante într-un moment în care blocul încă își revine după o criză a inflației care a dominat cea mai mare parte a anului 2023.
Goldman Sachs a afirmat într-un raport recent că UE se confruntă cu trei probleme structurale: o deteriorare a perspectivelor demografice, investiții industriale slabe în comparație cu Statele Unite și o stagnare a productivității.