Cauta

Trump are un as în mână împotriva lui Putin

Președintele SUA poate să concretizeze ceea ce până acum a fost doar o presiune retorică asupra Rusiei

Donald Trump este din ce în ce mai nerăbdător în ceea ce privește eforturile pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Reflectând asupra negocierilor, el a avertizat recent: „Există un moment în care trebuie fie să te oprești, fie să taci”.

Secretarul de stat Marco Rubio a sprijinit ulterior această poziție, afirmând că, dacă un acord de pace „nu se va întâmpla, trebuie să știm acum, deoarece avem alte lucruri de rezolvat”.

Frustrarea este de înțeles. Administrația Trump a depus eforturi considerabile și un capital politic deloc neglijabil încercând să oprească un război care durează de mai bine de trei ani și care a costat sute de mii de vieți și multe miliarde de dolari, scrie Washington Examiner. Trump merită laude pentru acest efort, dar este un efort care trebuie susținut, nu abandonat după câteva săptămâni.

În cazul în care ar abandona eforturile de pace fără a exercita presiuni serioase asupra președintelui rus Vladimir Putin, similare celor pe care le-a exercitat asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Trump nu ar face decât să demonstreze că este depășit de situație.

Calea rușinoasă și dăunătoare de a renunța la pace și de a învinui ambele părți pentru eșec ar submina în mare măsură autoritatea morală a SUA în calitate de apărător al ordinii globale.

Amenințarea cu sancțiuni

Liderul de la Casa Albă are  o opțiune eficientă : să concretizeze ceea ce până acum a fost doar o presiune retorică asupra Rusiei. Ar trebui să-l avertizeze pe Putin că, dacă nu acceptă o încetare necondiționată a focului de 30 de zile până la sfârșitul acestei săptămâni, va impune sancțiuni secundare asupra importatorilor de petrol și cărbune ai Rusiei din China, India și Turcia.

O amenințare severă cu sancțiuni ar injecta o toxină economică imediată și puternică în calculele strategice ale lui Putin privind Ucraina.

Tarifele globale ale lui Trump au redus deja prețurile de export ale petrolului rusesc mult sub nivelul de care Putin are nevoie pentru a-și susține războiul. Sancțiunile secundare ar fi pentru finanțele Kremlinului ceea ce agentul neurotoxic rusesc Novichok este pentru corpul uman.

În condițiile în care economia rusă se confruntă cu o inflație ridicată, cu o lipsă gravă de forță de muncă calificată și cu o scădere a investițiilor private, sancțiunile secundare l-ar forța pe Putin să aleagă între reduceri dureroase ale cheltuielilor interne și oprirea mașinăriei de război.

Trump are un as în mână împotriva lui Putin –  și trebuie să îl joace.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • UE nu sperie Big Tech
  • Elveția își arată forța financiară: vrea să fie scutită de tarifele americane
  • Democrația este un mit. Noua DIKTATURĂ începe cu România
  • Localitățile, luate cu asalt de urși. Autoritățile, paralizate
  • Taxele lui Trump, războiul economic și “Mondialul” din 2026. Cum o vor scoate la capăt?
  • La Liga ia măsuri pentru transferuri noi
  • Bulgaria a convins Comisia Europeană să îi amâne liberalizarea prețurilor la energie. România, niciun demers
  • Jocul periculos al lui Donald Trump cu cea mai puternică bancă centrală din lume
  • Trump are un as în mână împotriva lui Putin
  • Exit mobile version