Un protecționism global mai mare va pune în pericol perspectivele economice globale, a avertizat FMI, în timp ce o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile de luna viitoare din SUA ridică perspectiva unor creșteri puternice ale tarifelor.
În ultima sa previziune, cu doar două săptămâni înainte de votul prezidențial, FMI se așteaptă ca economia mondială să crească cu 3,2 % atât anul acesta, cât și anul viitor, potrivit Financial Times. Cu toate acestea, World Economic Outlook a avertizat că, în cazul în care tarifele mai mari ar afecta o „parte considerabilă” a comerțului mondial până la jumătatea lui 2025, producția economică ar scădea cu 0,8 % anul viitor și cu 1,3 % în 2026.
O politică care ”dăunează practic tuturor”
„Este o politică care dăunează practic tuturor”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul de top al FMI, cu privire la riscul creșterii barierelor comerciale. „Este în detrimentul restului lumii. Este în detrimentul SUA”.
Poate că FMI are dreptate în privința lui Trump, dar nu e clar de ce nu ia în vizor multe companii occidentale care continuă să facă afaceri în Rusia sancționată economic tot de Occident. UE cumpără gaz și petrol rusesc.
Trump a cerut un tarif general de 20 % pentru toate importurile din SUA și o sancțiune de 60 % pentru bunurile chinezești, măsuri despre care mulți economiști se tem că ar putea declanșa un război comercial global.
Rivala sa, Kamala Harris, a susținut, de asemenea, tarife mai mari pentru unele bunuri chinezești în timpul mandatului său de vicepreședinte, dar se opune taxelor extinse susținute de Trump.
Ca o indicație a îngrijorării FMI cu privire la agenda lui Trump, economiștii săi au modelat un scenariu în care SUA, zona euro și China ar impune toate tarife de 10 % la importuri – măsuri reciproce și alte taxe despre care fondul spune că ar afecta un sfert din comerțul cu bunuri. Modelul a presupus o prelungire pe 10 ani a reducerilor de impozite din 2017 ale lui Trump, reducerea migrației nete către SUA și Europa și creșterea costurilor de împrumut la nivel mondial.
Impactul unui astfel de scenariu asupra economiei globale ar reduce creșterea de la prognoza implicită a FMI de 3,2 % pentru anul viitor, o proiecție în mare parte neschimbată față de estimările sale anterioare din iulie.
Avertismentul FMI vine la începutul reuniunilor anuale ale creditorului multilateral cu Banca Mondială de la Washington.
În scenariul său de bază, fondul prognozează o creștere puțin mai rapidă în SUA decât se aștepta în iulie, de 2,8 % în acest an și de 2,2 % în 2025.Creșterea din zona euro ar fi mult mai slabă și sub previziunile din iulie, de doar 0,8% în acest an și 1,2% în 2025.