Cauta

Ucraina a arătat limitele războiului cu drone

Printre armele care se așteaptă să aibă un impact major în contraofensiva Ucrainei din primăvară sau vară se numără tancurile Leopard și alte blindate occidentale. Dar cum rămâne cu dronele, adevărate vedete în primele zile de război împotriva invadatorilor ruși?

Se poate răspunde la acestă întrebare: acest conflict ilustrează acum limitele dronelor pe câmpul de luptă, de ambele părți.În urmă cu câțiva ani, înfrângerea forțelor armene de către Azerbaidjan în confruntările din sudul Caucazului a dus la o discuție despre posibilitatea ca dronele să pună capăt rolului tancurilor mari și costisitoare. Dar blindatele au rămas mainstream.

Există drone care și-au câștigat faimă, precum cele americane Reaper, Predator sau Global Hawk, potrivit The Spectator. Însă lumea trece din nou la războaie convenționale, cum ar fi cel din Ucraina.

Adevărul este că mai multe tipuri de drone nu pot supraviețui apărărilor aeriene moderne, așa cum s-a văzut atunci când Iranul a doborât o Global Hawk în valoare de 200 de milioane de dolari în 2020.

Când Rusia a invadat Ucraina, ucrainenii au reușit să reziste inițial cu ajutorul dronelor Bayraktar pe care le achiziționaseră din Turcia. The New Yorker a afirmat chiar că aceste drone au „schimbat natura războiului”.

Cu toate acestea, după un an, se pare că majoritatea Bayraktar-urilor ucrainene au fost pierdute în lupte sau din cauza uzurii. Nu asigură superioritatea aeriană, prin urmare nu pot schimba natura războiului dacă nu mai zboară în număr mare.

Videoclipuri recente arată cum ucrainenii folosesc diverse metode ingenioase pentru a continua să folosească dronele pe care probabil le fabrică pe plan local. Printre acestea se numără drone de mici dimensiuni care pot lansa muniții asupra unităților rusești și altele de supraveghere. Pot  hărțui un inamic, dar nu aduc ceva nou pe o linie de front lungă și dominată de artilerie și tancuri.

În ultimul an,  rușii au folosit drone kamikaze iraniene – arme relativ simpliste, dar mortale, care nu sunt cu mult mai avansate decât cele pe care le foloseau germanii împotriva Londrei când lansau V-1 și V-2 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Practic, Rusia folosește dronele iraniene pentru a teroriza civilii, dar aceasta nu este o tehnologie care să câștige războaie.Iar cel din Ucraina nu este unul high-tech, mai degrabă primul mare război conventional al secolului XXI. Cu alte cuvinte, rolul dronelor ar trebui reevaluat.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version