Uniunea Europeană intensifică discuțiile privind modalitatea de confiscare a activelor înghețate ale băncii centrale a Rusiei pentru a oferi ajutor financiar și militar Ucrainei, pe măsură ce crește îngrijorarea că Statele Unite și-ar putea reduce sprijinul.
Oficialii UE iau în considerare utilizarea acestor active drept garanție pentru o propusă comisie internațională de despăgubiri care ar evalua daunele Ucrainei, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu discuțiile.
Dacă Rusia refuză să plătească, activele ar putea fi confiscate – dar nu se spune cum. Inițiativa vine ca urmare a semnalelor de la Washington conform cărora Ucraina ar putea primi mai puțină asistență în viitor.
Discuțiile privind sechestrarea bunurilor vin pe fondul escaladării tensiunilor dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski. Trump l-a criticat recent pe Zelenski, numindu-l „dictator” și învinuind în mod fals Ucraina pentru invazia Rusiei.
Ca urmare, Zelenski a îndemnat liderii europeni să își asume o mai mare responsabilitate pentru a se asigura că Ucraina primește sprijin financiar și militar susținut. UE, împreună cu Grupul celor Șapte și Australia, a înghețat deja aproximativ 280 de miliarde de dolari în active ale băncii centrale ruse, deținute în principal de casa de compensare Euroclear, cu sediul în Belgia.
Alte 58 de miliarde de dolari în active private rusești, inclusiv proprietăți de lux și iahturi, au fost înghețate în cadrul sancțiunilor.
Obstacole juridice și economice
În ciuda susținerii din partea unor oficiali UE precum Valdis Dombrovskis și Maria Luis Albuquerque, comisarul pentru servicii financiare, propunerea de confiscare a activelor rusești se confruntă cu obstacole juridice și economice majore.
Unele țări, inclusiv Germania și Franța, și-au exprimat opoziția, avertizând că o astfel de măsură ar putea avea repercusiuni semnificative asupra rolului internațional al monedei euro și ar putea submina cadrele juridice care reglementează activele suverane.
O altă opțiune aflată în curs de examinare implică obligarea statelor membre ale UE să confiște active rusești în special pentru a finanța reconstrucția infrastructurii energetice a Ucrainei, deși justificările juridice rămân în dezbatere.
G7 a promis deja că profiturile generate de activele rusești înghețate vor susține un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Între timp, echipele juridice ale UE evaluează dacă ar fi necesare hotărâri judecătorești pentru a autoriza confiscarea totală a activelor sau dacă ar putea fi suficientă doar o evaluare a prejudiciilor.
Totuși, Occidentul sfidează dreptul internațional. Nu este în război cu Rusia, dar vrea să se folosească de banii rușilor pentru a susține Ucraina, deși nu are legislație în acest scop și nu poate încălca niște linii roșii.
UE știe doar să ia de la săraci și să dea bogaților, în traducere, ne sărăcește pe noi și alții ca noi și să dea la cei care, în timp de război, exportă zeci de milioane de tone de cereale. Zău, mă ???
Asta ar insemna furt
dacă nema putirința, ce mai chichirez gâlceava?