AcasăPoliticaUniversitatea Babeș-Bolyai, ”miluită” cu sute de mii de euro pentru propaganda UE

Universitatea Babeș-Bolyai, ”miluită” cu sute de mii de euro pentru propaganda UE

Banii contribuabililor UE, folosiți pentru a plăti propaganda Comisiei Europene

Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj, se plasează la loc de frunte pe lista organizațiilor ”miluite” cu bani grei din bugetul UE pentru a îndoctrina tinerii împotriva așa-ziselor mișcări extremiste și a celor care critică politica Uniunii Europene. Instituția se regăsește în raportul ”Mașina de propagandă a UE”, publicat de scriitorul, jurnalistul și cercetătorul italian Thomas Fazi, care avertizează asupra pericolului manipulării și cenzurii practicate de Comisia Europeană.

Activismul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care s-a remarcat în promovarea globalismului și a curentului woke, nu a rămas nerecompensat. Instituția este beneficiara unor fonduri de peste 375.000 de euro de la UE, date pentru propagandă împotriva așa-ziselor mișcări extremiste și anti-UE în rândul tinerilor, pe care trebuie să-i îndoctrineze și să le modeleze percepția asupra ”valorilor europene”. Este vorba despre Proiectul ”Blue4EU”, care se desfășoară în perioada 2024-2026, coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, care urmărește să educe tinerii despre momentele istorice definitorii din România și Italia ale regimurilor totalitare, rezistența împotriva acestor regimuri, perioadele de tranziție care au dus la sărăcie și migrație economică și procesele de integrare în UE.

Folosind puterea transformatoare și educațională a istoriei orale, a povestirii, a metodelor și instrumentelor de co-proiectare și co-creare, Blue4EU va oferi contexte intergeneraționale și de învățare reciprocă pentru tinerii din România și Italia cu obiectivele generale de angajare a tinerilor în promovarea drepturilor fundamentale ale UE și combaterea rasismului și intoleranței prin istoria orală și procesele de povestire și dezvoltarea de campanii de promovare a proiectelor comunitare și creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la drepturile fundamentale ale UE prin puterea istoriei orale, a povestirii personale și a conexiunii intergeneraționale, se arată în descrierea proiectului. Totodată, acesta va avea ca scop combaterea distorsiunilor istorice privind regimul comunist al României și integrarea Italiei în UE și sporirea gândirii critice și a rezistenței tinerilor față de mișcările extremiste și anti-UE actuale.

Sperietoarea comunismului

Coordonatorii Blue4EU vor implica peste 1.000 de tineri (13-25 de ani) din România și Italia în procese de istorie orală și de povestire și campanii de advocacy sau proiecte de intervenție comunitară și peste 160 de martori din România și Italia care își vor spune tinerilor poveștile lor de rezistență față de regimul totalitar, de rezistență în perioadele de tranziție și de speranță în momentele de integrare în UE. În același timp, vor fi activați peste 100 de profesori de liceu, în România, într-o activitate pilot, pentru a le explora potențialul de dezvoltare a proiectelor de conștientizare intergeneraționale, și se vor sprijini peste 60 de proiecte de intervenție comunitară conduse de tineri și conectate în trecut. Pe lângă acestea, se vor organiza și campanii de advocacy care vor implica peste 1.200 de multiplicatori educaționali și părți interesate din România și Italia, pentru a promova în continuare drepturile, valorile fundamentale ale UE și pentru a combate rasismul și intoleranța.

Curg banii

Un alt proiect finanțat de UE este Platforma pentru contestarea euroscepticismului, realizat de mai multe municipalități din România, Serbia, Polonia, Cehia și Slovacia în 2022. De asemenea, anul trecut, diverse ONG-uri și think tank-uri din România, Bulgaria și Italia -inclusiv filiala din România a Freedom House, au primit 270.000 euro pentru un proiect intitulat ”Cine și cum: contracararea deformării care îi îndepărtează pe cetăţeni de proiectul european”. Proiectul a urmărit să „identifice, să cartografieze și să expună acele teme, discursuri, actori și vectori care promovează și transmit mesaje menite să submineze cetățenii încredere în politicile UE”. Implicația este inconfundabilă: orice „mesaj” care scade încrederea în UE este, prin definiție, etichetat drept „dezinformare”, susține Thomas Fazi.

Subminarea democrației

Potrivit raportului realizat de Thomas Fazi, practicile de finanțare ale UE au distorsionat dezbaterile publice și au redus la tăcere perspective alternative, promovând o narațiune unilaterală care prioritizează integrarea supranaţională asupra suveranităţii naţionale şi pluralismului democratic.

”Sub pretextul combaterii dezinformarii, Comisia Europeană a susținut din ce în ce mai mult inițiativele care promovează cenzura opiniilor disidente, limitând diversitatea discursului public și consolidând controlul asupra fluxului de informații în UE. În statele membre conduse de guverne conservatoare și eurosceptice, sprijinul Comisiei pentru ONG-urile locale s-a extins până la interferență în politica internă, subminând sau încercând să delegitimizeze administrațiile alese democratic, sub pretextul apărării valorilor UE”, se precizează în raportul lui Thomas Fazi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.344 afisari

4 COMENTARII

  1. Asa ceva ar trebui sa nu fie permis. Universitatile trebuie sa faca invatamant, nu propaganda politica.

  2. Bine, măcar, ca unii dintre noi, n-o să ajungem să ” beneficiem de rezultatele binefăcătoare” ale acestei mizerii. Am trăit indoctrinarea comunistă, dar erau copii de grădiniță față de activiștii de azi.

  3. Refuz să cred că românii sunt atât de oi încât să se lase spălați pe creier… parcă nu se face politică în școli,sau…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger