Kamala Harris a obținut mai puține puncte procentuale din votul popular decât Joe Biden în 2020, cea mai abruptă scădere a sprijinului democrat din 1980.
Nu numai că Donald Trump a recucerit Casa Albă, dar republicanii au câștigat majoritatea în Senat și este probabil să păstreze controlul asupra Camerei Reprezentanților.
O înfrângere atât de zdrobitoare în alegerile americane va provoca luni, dacă nu ani, de reflecții amare din partea democraților, potrivit Financial Times. A rezistat Biden prea mult? Ar fi trebuit ca oficialii partidului să opteze pentru o convenție disutată în loc s-o parașuteze pe Harris în cursă? A îndepărtat partidul unii hispanici și bărbați de culoare?
Răspunsul la aceste trei întrebări pare să fie „da”. Condițiile economice și geopolitice din ultimii doi ani au creat probabil cel mai ostil mediu din istorie pentru partidele și politicienii în funcție din lumea dezvoltată.
Alegătorilor nu le plac prețurile mari
De la democrații americani la alianța Ensemble a lui Emmanuel Macron, partidele și liderii de guvernământ au suferit o serie de răsturnări de situație fără precedent.
În fiecare dintre cele 10 țări majore care au fost urmărite de proiectul global de cercetare ParlGov și care au organizat alegeri naționale în 2024, electoratul a dat o lovitură de picior actualilor guvernanți. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în aproape 120 de ani de înregistrări.
Alegătorilor nu le plac prețurile mari, așa că i-au pedepsit pe democrați pentru că au fost la conducere atunci când inflația a lovit. Mișcarea pro-Trump a fost inevitabilă.
Costul vieții a fost, de asemenea, principala problemă în alegerile generale din iulie din Marea Britanie și a fost în centrul atenției în zeci de alte țări în cea mai mare parte a ultimilor doi ani.
Dar nu este vorba doar despre inflație. O actualizare a „indicelui de mizerie” al economistului Arthur Okun – suma ratelor inflației și șomajului – pentru această epocă ar putea elimina șomajul și l-ar putea înlocui cu imigrația. Pe această bază, ultimii doi ani din SUA, Regatul Unit și zeci de alte țări au fost caracterizați de mai multe convulsii economice și sociale decât au avut loc în ultimele generații.
Biden, Harris și democrații nu sunt nevinovați pentru înfrângerea decisivă de marți. În mod clar, există lecții care trebuie învățate. Dar este posibil să nu existe niciun set de politici sau personalități care să poată depăși actualul val global anti-incumbent.
Alegătorilor nu le plac politicile tâmpite și
anormale impuse cu forța gen woke, transgender, transumanisnm, LGBT…. Xyz, atacul la familia tradițională și lista este lungă.
Alegătorii vor întoarcerea la normalitate pentru că politica la nivel mondial a devenit un imens spital psihiatric.