Admiratorii lui Donald Trump susțin că imprevizibilitatea sa este o stratagemă deliberată pentru a-i menține pe adversarii și aliații Americii în echilibru precar.
În primele sale remarci de la victoria lui Trump, Vladimir Putin a înțeles exact ce voia să audă președintele ales al SUA. „A acționat, în opinia mea, foarte corect, curajos, ca un adevărat bărbat”, a declarat liderul rus în cadrul unui forum desfășurat în stațiunea Soci, pe 7 noiembrie; vorbea despre reacția lui Trump la tentativa de asasinat de la mitingul din Pennsylvania(13 iulie).
Putin a adăugat apoi că este „gata să negocieze” în privința războiului din Ucraina. Între timp, la Kiev, Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Trump pentru „impozanta victorie electorală”.
Trump a promis să pună capăt războiului în termen de 24 de ore de la reluarea puterii. Vicepreședintele JD Vance a sugerat în septembrie că o soluție ar putea implica înghețarea conflictului pe ambele părți ale unei zone demilitarizate „puternic fortificate”, potrivit New Statesman. Rusia ar păstra teritoriile pe care le-a preluat în estul Ucrainei, iar Kievul ar renunța la cererea sa de aderare la NATO.
Ucraina a încercat să semneze acorduri de pace cu Rusia, cum ar fi acordurile de la Minsk I și II în 2014 și 2015, sau memorandumului de la Budapesta din 1994. Există un scepticism de înțeles că un nou acord care nu este susținut de garanții serioase de securitate – cum ar fi aderarea la alianța NATO – nu ar duce la nimic mai mult decât o pauză strategică care permite Rusiei să-și revină înainte de a relua atacul.
Există, de asemenea, o întrebare serioasă dacă Putin ar fi înclinat să accepte un astfel de acord într-un moment în care el crede că învinge pe câmpul de luptă, iar Washingtonul dă impresia că se pregătește să abandoneze Ucraina.
Zelenski devenise din ce în ce mai frustrat de abordarea administrației Biden, cu transferurile de arme încetinind și cu refuzul de a ridica restricțiile asupra loviturilor de lungă distanță pe teritoriul rus.
Narcisismul lui Trump reprezintă un factor imprevizibil. În timpul mandatului său anterior, era obsedat de câștigarea Premiului Nobel pentru Pace și este probabil să fie și mai concentrat pe moștenirea sa de data aceasta.
Zelenski vrea să fie văzut ca un lider puternic – și pentru asta încearcă din răsputeri să-l convingă pe Trump să întărească poziția Ucrainei; atunci poate că va putea evita să fie forțat să capituleze. Este o cerere dificilă, dar președintele ucrainean știe că Trump este sensibil la lingușeală.
Daia la pupat presu nostru in dos, si a primit o sapca pentru asta