Având în vedere că în Arabia Saudită au loc negocieri intense, mediate de SUA, la care participă delegații ucrainene și ruse separate, cresc speranțele că administrația Trump va reuși în sfârșit să pună capăt războiului.
Dar, chiar dacă războiul s-ar încheia mâine, Ucraina nu ar putea reduce cheltuielile militare aproape de nivelurile de dinainte de invazia lui Putin.
Ucraina are în prezent aproape 900 000 de oameni chemați sub arme, de trei ori mai mulți decât pe timp de pace, relatează Responsible Statecraft. Războiul a avut un cost enorm pentru această țară.
Gaură în finanțe
Cheltuielile de apărare au crescut de zece ori de când a fost anunțat bugetul pentru 2021 – și au lăsat o gaură imensă în finanțe pe care nicio creștere a impozitelor sau autor occidental nu va putea să o umple pe o perioadă susținută fără consecințe politice.
Din 2022, Ucraina a înregistrat un deficit bugetar mediu de peste 22 % din PIB. Pe baza ratei de schimb actuale, deficitul în 2025 se ridică la 41 miliarde de dolari.
În acest an, veniturile interne ale Ucrainei, inclusiv impozitele, accizele și taxele, acoperă aproape integral costul efortului de apărare, care în 2024 a reprezentat 64% din cheltuielile bugetare totale. Potrivit Centrului Wilson, 50% din populație trăiește la un nivel de subzistență de bază.
Povara datoriei
La începutul războiului, donațiile au luat forma unui ajutor financiar gratuit pentru a satisface nevoile bugetare și militare ale Ucrainei. SUA și UE au furnizat împreună 100 de miliarde de dolari între 2022 și 2024(calculele Institului Kiev).
Cu toate acestea, ajutorul gratuit s-a transformat progresiv în împrumut. Datoria ucraineană a crescut la peste 100% din PIB și, în mod critic, costul serviciului datoriei s-a triplat, reprezentând acum a doua cea mai mare linie de cheltuieli din buget, după cheltuielile militare. Pentru a echilibra conturile în 2026, Ucraina ar trebui să își reducă cheltuielile militare cu 80%.
În timp ce cheltuielile uriașe cu armele și munițiile ar putea scădea, menținerea unei armate permanente va avea în continuare un preț ridicat. Chiar dacă viitorul deficit bugetar nu ar ajunge la 41 de miliarde de dolari, este ușor de imaginat că ar putea fi de 20 de miliarde de dolari.
Risc politic semnificativ
Fondul Monetar Internațional nu se așteaptă ca Ucraina să poată accesa piețele internaționale de creditare înainte de 2027. Kievul va trebui să apeleze la Occident pentru bani suplimentari.
Dacă Trump dorește să își reducă angajamentele financiare față de Ucraina și să se concentreze în schimb pe investiții, inclusiv în minereuri, presiunea va fi exercitată asupra statelor europene. Aici există un risc politic semnificativ.
Finanțarea unui sprijin bugetar de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina în 2026, în urma unei încetări a focului în acest an, ar putea anunța o reacție din partea celor din stânga și din dreapta naționalistă care afirmă că războiul ar fi trebuit să se încheie în 2022.
UE și Marea Britanie ar considera că este nesustenabil din punct de vedere economic și politic să susțină conflictul dincolo de 2025 fără Statele Unite.