AcasăJUSTIȚIEBombă! Șefii firmelor de asigurări riscă pușcăria

Bombă! Șefii firmelor de asigurări riscă pușcăria

Numărul reclamațiilor împotriva firmelor de asigurări ar putea scădea

Administratorii firmelor de asigurări care nu respectă măsurile impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea, se arată într-un proiect de lege al liberalilor depus la Senat. Proiectul are însă și o parte controversată, oferind imunitate absolută membrilor ASF.

Firmele de asigurări, care au zeci de mii de reclamații în ce privește neachitarea despăgubirilor din dosarele de daună pe polițele RCA, vor fi obligate să-și schimbe comportamentul. Potrivit unui proiect de lege, continuarea nerespectării obligațiilor impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după sancționarea firmei de asigurări atrage duipă sine pedeapsa cu închisoarea a administratorului acesteia. ”Firmele de asigurări sunt obligate să transmită şi/sau să pună la dispoziţia ASF actele, documentele şi informaţiile solicitate, la termenele şi în structura stabilite de ASF şi să asigure accesul reprezentanţilor ASF în sediile acestora, să furnizeze documente complete şi informații exacte, care să nu inducă în eroare organele de supraveghere şi control, astfel încât să nu fie periclitată desfăşurarea şi finalizarea corespunzătoare a controlului și să respecte măsurile dispuse de ASF prin actele de autorizare, supraveghere şi control. Continuarea nerespectării acestor obligaţii, după aplicarea de către ASF a sancţiunilor prevăzute în legislaţia specială aplicabilă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, se arată în proiectul de act normativ.

Sancțiuni noi

Potrivit proiectului care schimbă Legea pentru modificarea și completarea OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, cei care nu respectă prevederile acestui act normativ riscă sancțiuni usturătoare. Astfel, Consiliul ASF poate aplica sancțiuni de genul avertisment scris, amendă de la 10.000 lei la 1.000.000 lei, suspendarea parţială sau totală, pe un termen de până la 90 de zile, a autorizaţiei acordate de ASF, precum și retragerea autorizaţiei acordate de ASF. Amenzile încasate se vor face venit la bugetul de stat în cota de 50%, iar diferenţa se face venit la bugetul ASF. O altă modificare adusă de proiectul de act normativ este aceea că încălcarea prevederilor ordonanței de urgentă, a legislației care reglementează activitatea entităților reglementate şi/sau supravegheate de ASF, precum şi a reglementărilor şi a actelor individuale emise în aplicarea acestora se va constata de ASF ca urmare a exercitării de către direcțiile de specialitate a unui control permanent, periodic sau inopinat.

Imunitate la ”hărțuirile” din justiție

Invocând necesitatea asigurării protecţiei persoanelor care au atribuții în supravegherea şi controlul entităților reglementate de eventuale hărţuiri în justiţie iniţiate de persoane fizice şi juridice ce sunt supravegheate de ASF, demersuri prin care se încearcă împiedicarea ASF în adoptarea măsurilor necesare în cazul entităţilor controlate şi supravegheate, inițiatorii proiectului legislativ au decis să confere imunitate membrilor Autorității de Supraveghere Financiară. ”Membrii Consiliului ASF, precum şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere şi control, nu răspund civil ori penal, după caz, dacă instanțele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință şi fără neglijență, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere şi control. Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva acestor persoane se suportă de ASF”, se prevede în proiectul de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
783 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa taie din lege si.prevederea ca ASF are ca sursa de venit un procent din incasarile firmelor de asigurari…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger