AcasăSANATATEDisperare în sistemul de sănătate. Sindicaliștii cer tăierea finanțării spitalelor private

Disperare în sistemul de sănătate. Sindicaliștii cer tăierea finanțării spitalelor private

Sindicaliștii din Sănătate amenință cu proteste

Iminența intrării în vigoare a noii ordonanțe a austerității din 2025 a indus panica în salariații sistemului de sănătate. Astfel, sindicaliștii avertizează că nu sunt de acord cu măsurile propuse, care ar duce la o scădere a veniturilor acestora, și cer ca, dacă nu sunt bani, să se taie finanțarea unităților sanitare private, care ar trebui să se susțină singure. Aceștia acuză că se urmărește, de fapt, o amplificare a procesului de privatizare a sănătății.

Noua ordonanță a austerității, ”scăpată” în spațiul public pentru a testa reacția oamenilor, a provocat un val de indignare în rândul bugetarilor. Cei mai supărați au fost sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară din România, aceeași care, în data de 6 decembrie, transmiteau că ”susțin public alternativa coerentă cu menținerea dialogului social și păstrarea României pe traseul democratic, respectiv candidatul Elena Lasconi”.

Acum, însă, federația sindicală ”spune un NU hotărât reducerii drepturilor salariale”, după ce au constatat că proiectul de ordonanță aflat în dezbaterea politicienilor determină atât blocarea salariilor, cât și pierderea unor drepturi salariale. ”Având în vedere faptul că acest proiect de ordonanță de urgență determină reducerea veniturilor salariale reale, atât prin suspendarea unor drepturi cât și prin efectul inflației, ne pronunțăm în mod categoric împotriva adoptării acestor măsuri”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară din România (FSSR).

Sindicaliștii semnalează că proiectul de act normativ prevede suspendarea dreptului la plata suplimentară pentru lucrul în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale (anularea sporului pentru lucrul în zilele libere), ceea ce va determina afectarea suplimentară a capacității sistemului public de sănătate de a asigura continuitatea serviciilor publice de sănătate. Totodată, ordonanța suspendă și dreptul la voucherele de vacanță. ”Suplimentar, există riscul de a pierde dreptul la indemnizația de hrană, în situația în care aceasta va fi asimilată bonurilor de masă, care sunt tichete valorice. Suspendarea acestui drept determină pierderea veniturilor salariale pentru cca. 90% dintre angajații din sectorul public, în cazul a cca. 35% dintre ei scăderea mergând până la cca. 10%. O astfel de măsură va accentua numărul nemulțumiților, amplificând ponderea opozanților față de cei aflați la putere. Nemulțumirea este, în egală măsură, față de așezarea poverii diferitelor restructurări pe seama celor ce muncesc”, precizează FSSR.

Privatizarea sănătății

Sindicaliștii atrag atenția că este evidentă intenția de utilizare a crizei politice ca prilej pentru slăbirea suplimentară a sistemului public de sănătate, cu intenția de a amplifica procesul de privatizare a sănătății.

”Soluția este mai curând cea inversă: reducerea cheltuielilor private din banii publici alocați sănătății, respectiv mutarea serviciilor private pe finanțare exclusivă din surse private. Nu transformați criza politică într-un prilej de profit economic pentru unii cetățeni! Considerăm că dezbaterile publice pe tema deficitului bugetar trebuie să țină cont de faptul că o bună parte din deficit este generată pe fondul investițiilor, inclusiv a celor în resursa umană din sistemul public de sănătate. Aceste investiții trebuie să continue”, susține Federația Solidaritatea Sanitară din România. Organizația mai avertizează că astfel de măsuri reprezintă un atac suplimentar la adresa angajaților din sănătate, deja afectați semnificativ de atacurile suferite în perioada campaniei electorale, determinând slăbirea suplimentară a capacității sistemului public de sănătate de a acorda servicii medicale de calitate cetățenilor.

Atentat la adresa democrației

Nesocotirea, de către toate guvernele, a legislației în materia salarizării reprezintă în sine un atentat la adresa democrației, arată sindicaliștii din sistemul sanitar.

”Parlamentul a adoptat o lege în urmă cu mulți ani pe care guvernul are obligația să o pună în practică, ceea ce pentru lucrătorii din sănătate înseamnă drepturi salariale calculate întocmai prevederilor legale. Apărută în contextul intrării României în spațiul Schengen, o astfel de măsură va accentua suplimentar și tendința de migrație a profesioniștilor din sănătate. Federația „Solidaritatea Sanitară” din România avertizează guvernanții (atât cei actuali cât și cei viitori) că adoptarea unor astfel de măsuri ce determină reducerea veniturilor angajaților din sănătate are drept consecință riscul unor proteste de amploare din partea celor afectați”, se mai precizează în comunicatul FSSR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
23.380 afisari

16 COMENTARII

  1. ROMANIA = BABILON
    ESTE INADMISIBIL CA, UN MEDIC SA FIE ANGAJAT SI LA STAT SI LA PRIVAT, CA UN PROFESOR SA FIE ANGAJAT SI LA STAT SI LA PRIVAT, CA UN JUDECATOR SAU PROCUROR PENSIONAT SA FIE AVOCAT (sa apere hotii si banditii pe care chipurlea i-ar fi condamnat ), CA UN PENSIONAR SA FIE ANGAJAT LA STAT SI SA PRIMESCA CUMULAT SALARIU DE BUGETAR SI PENSIE SAU MAI MULTE PENSII…..

  2. Nu înțeleg rostul „indemnizației de hrană” pe care o au bugetarii sănătății în condițiile în care au salarii bune plus tichete de masă.

    • Doresc sa va atrag atenția ca sunteți total dezinformat! Angajații din sistemul public de sănătate nu primesc tichete de masa, ci o indemnizatie de hrana pentru fiecare zi lucrata cu o valoare neta de aprox: 10 lei/zi!!!! Tichetele de masa sunt acordate numai in sistemul privat!

    • Sunteți total dezinformat! Angajații din sistemul public de sănătate nu primesc tichete de masa, ci doar o indemnizatie de hrana cu valoarea neta pentru fiecare zi lucrătoare de aproximativ 10 lei!

    • Sunteți total dezinformat! Angajații din sistemul public de sănătate nu primesc tichete de masă , ci doar o indemnizație de hrana cu valoarea neta pentru fiecare zi lucrată de aproximativ 10 lei!

  3. Dacă nu va place capitalismul și activitățile ec private,cereți o excursie în Vietnam,Coreea de Nord sau Venezuela.Cind veniți înapoi va lasam sa decideți ce alegeți.

  4. Sa se taie de la toti cei care s-au imbuibat, ca prea mult li s-a dat. Iar medicii dupa marirea foarte semnificativa a salariilor au continuat sa ia spaga. In ce priveste finantarile din sanatate ar trebui sa aiba loc o discutie dureroasa: sanatatea este o afacere oneroasa (care asigura castiguri financiare), sau este ceva ce ar trebui asigurat de stat pentru cetateni.

  5. Când personalul sanitar mediu o să se comporte cu pacienții așa cum se comportă cei din sistemul privat ,atunci să fie remunerați.
    Atâta timp ,când marea majoritate,nu-și îndeplinește sarcinile ,decât dacă le dai bani,nu cred că merită mai mult!
    Am aflat de curând ,de această situație la spitalul Județean (secția Boldescu )Ploiești,unde o singură asistentă ,tânăra,a refuzat ciubucul,susținând că aceasta este meseria ei ,pentru care este plătită ,iar șpaga o jignește.
    Celelalte, persistau în vechile obiceiuri și nu făceau nimic ,dacă nu dădeai bani
    Ce să mai zicem de starea spitalului:mizerie,mâncarea sub orice critică ,necomestibila,bună de dat la porci,ceea ce se întâmpla(zilnic vine cineva să o ia ca hrană la porci)
    Dacă tot plătim asigurări de sănătate,obligatoriu,de ce să nu avem dreptul să beneficiem de tratamente și operații ,în sistem privat ,unde ești tratat omenește ,la nivelul unui stat civilizat,iar condițiile de spitalizare,tratamente și cazare sunt de lux!
    Personal ,am făcut două operații, prin CAS ,la spitalul privat Sanador,unde am fost tratată exemplar și nu am contactat nici o infecție nozocomială,spre deosebire de tatăl meu ,operat ,cu același diagnostic,într-un spital de stat și care a murit în urma unei infecții intraspitalicești , la Spitalul județean Ploiești.
    Nu mai vorbesc de dotările de ultimă generație a spitalelor private !!
    În spitalele de stat trebuie să-ți cumperi singur medicamentele și consumabilele sanitare!!
    E un drept al meu să aleg în mâinile cui îmi pun viața!
    Le e frică că pierd șpăgile și alte beneficii ,date degeaba,că mentalitatea nu se schimbă?!!
    Problema este incorect prezentată:nu sunt dați bani spitalelor și policlinicilor private ,ci sunt plătite ,din asigurările noastre,obligatorii,serviciile oferite pacienților asigurați prin CAS.
    Ca întotdeauna ,se denaturează adevărul !
    Cui nu-i convine să lucreze în sistemul sanitar de stat ,e liber să plece oriunde este mai bine remunerat,nu să se agațe de privilegii ,cu muncă minimă ,neprofesionalista și să mă oblige pe mine să-i țin pe buzunarul meu!!!

  6. Să dea mai mult la privați, că până acum doar la privat am reușit să mă tratez,la stat te mănâncă sfinți,dacă nu le dai șpaga nu se uită la tine,mama lor de javre că plătim degeaba contribuția la sănătate. Mai bine toți banii îi dădeam la o asigurare privată și eram mai linișt.

  7. Nu privații sunt de vina. Ci sistemul corupt de stat. Atât medicii cât și asistentele au primit măriri de leduri. Comportament la fel. Cer mită,te tratează cu sictir . La privat eu plătesc că vreau sa fiu tratat cu respect. Faceți greve in spitale și scoateți directorii politizați din funcții. Privații țin economia nesimțiților.

  8. Tot sistemul bugetar beneficiază de tot felul de sporuri, indemnizații pe lângă salariu și așa se ajunge la niște anomalii în sistemul de salarizare…în privat nu există atâtea sporuri și indemnizații…de altfel pensiile speciale tot în sectorul bugetar au apărut…un sistem plin de tot felul de avantaje pe spinarea celor din privat care produc…sistemul de salarizare ar trebui să fie unitar, indiferent că lucrezi la stat sau la privat, la fel și sistemul de pensii bazat pe contributivitate nu pentru că vremelnic ai ocupat niște funcții…suntem un stat falimentar condus de niște oameni politici cu o gândire economică infantila…

  9. Abrogarea legii care le permite pensii nesimțite,cumulum pensie cu salariul, angajați în două/trei locuri de plată 😭🙈👎 Rușine soluțiile le aveți cînd se aplică???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger