Producătorii de medicamente îndeamnă administrația Trump și oficialii Uniunii Europene să excludă produsele medicale din extinderea războaielor tarifare, în speranța de a evita creșterea prețurilor la medicamentele cele mai vândute în Europa.
În discuțiile cu oficialii americani, industria farmaceutică a avertizat că tarifele impuse UE ar crește costurile medicamentelor și ar crea bariere de acces pentru pacienți, punând în pericol prioritățile subliniate în decretele lui Donald Trump referitoare la prețurile medicamentelor și la creșterea speranței de viață a americanilor, potrivit surselor Reuters.
Unii semnalează dorința de a extinde producția în Statele Unite, făcând în același timp presiuni pentru scutiri fiscale și modificări de reglementare care ar facilita realizarea acestui lucru.
Pacienții vor plăti prețul tarifelor
Transmitem cu fermitate administrației Trump și Uniunii Europene mesajul că pacienții vor plăti prețul tarifelor, a declarat un oficial de la un producător european de medicamente.
Directorii din industrie fac presiuni asupra politicienilor de la Bruxelles, îndemnând UE să nu aplice tarife de retorsiune, chiar dacă Trump include medicamentele într-o dispută comercială.
Produsele farmaceutice au fost mult timp ferite de războaiele comerciale din cauza potențialelor prejudicii. Însă decizia lui Trump de a crește tarifele la bunurile din China, inclusiv la medicamentele finite și la materiile prime, precum și o rundă inițială de tarife între SUA și UE la oțel și anumite băuturi alcoolice, a generat așteptări ca medicamentele să se alăture listei.
Majoritatea medicamentelor importate din China au o valoare monetară scăzută. Însă SUA depind de medicamente produse parțial în Europa, care aduc venituri de sute de miliarde de dolari.
De exemplu, Novo Nordisk produce o parte din ingredientul farmaceutic activ pentru pentru medicamentul injectabil împotriva obezității Wegovy în Danemarca, în timp ce Keytruda de la Merck și Botox de la AbbVie sunt produse în Irlanda.
Guvernul SUA, un cumpărător important de medicamente pentru programele sale de sănătate Medicare și Medicaid, s-ar putea confrunta cu prețuri mai mari pentru a ține cont de costul tarifelor, a precizat Simon Baker, șeful departamentului global de cercetare biofarmaceutică de la Redburn Atlantic.
Pandemia Covid-19 a evidențiat dependența Statelor Unite și a UE de China și India pentru materiile prime necesare fabricării medicamentelor esențiale, în timp ce guvernele au concurat pentru materialele utilizate în vaccinuri și echipamente de protecție.
Mulți producători de medicamente au încercat de atunci să despartă lanțurile de aprovizionare pentru piețele occidentale și chineze. Dar ideea separării legăturilor de producție între Europa și SUA nu a fost luată în considerare în mod serios.
Construirea unei noi unități de producție în SUA poate costa până la 2 miliarde de dolari și poate dura între 5 și 10 ani înainte de a fi operațională, inclusiv timpul și costurile legate de îndeplinirea cerințelor de reglementare, potrivit grupului comercial din industrie PhRMA.