AcasăSOCIALAceştia sunt cei mai ghinionişti angajaţi din România! Ei pierd 1.000 lei,...

Aceştia sunt cei mai ghinionişti angajaţi din România! Ei pierd 1.000 lei, la salariu, în 2025

salariuCe salariu are un primar de comună din România. Edilii cer lefuri mai mari

Angajaţii care pierd bani la salariu sunt funcţionari publici. Ei se vor confrunta cu o reducere semnificativă a lefurilor, deoarece aceștia au beneficiat de sporuri multiple, unele dintre ele fiind considerate nejustificate.

Sunt vizaţi angajații din agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Cine pierde bani

Începând cu anul 2019, angajații din agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care lucrau în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, aveau dreptul să primească un spor de până la 50% din salariul de bază pentru orele lucrate în aceste condiții.

Pe lângă sporuri, funcționarii beneficiau de încă unul de 15% pentru condiții grele sau periculoase, conform rtv.net.

Așadar, funcționarii care câștigau un salariu de bază de aproximativ 10.000 de lei vor pierde, în urma deciziei instanței, până la 1.000 de lei din venitul lunar. De ce? Nu mai pot cumula sporul de 50% pentru proiectele cu fonduri europene și sporul pentru condiții grele.

Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie

Cu doar câteva săptămâni rămase din 2024 și în pline negocieri pentru formarea viitorului guvern, apar precizări importante de la Casa Națională de Pensii Publice. Totul, în contextul în care de la 1 ianuarie anul viitor salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei.

Ce s-a comunicat de la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP)?

De la 1 ianuarie 2025, creșterea salariului minim brut pe economie la 4.050 lei influențează direct nivelul minim al venitului lunar asigurat prin contractele de asigurare socială. Casa Națională de Pensii Publice anunță că veniturile sub această valoare vor fi ajustate automat, iar contribuția de asigurări sociale aferentă va fi de 1.013 lei, potrivit stiripesurse.ro.

Și ar mai fi de menționat un aspect: contractele de asigurare retroactivă încheiate înainte de această dată rămân neafectate de modificare.

CNPP: Noua valoare de 4.050 lei NU are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 01 ianuarie 2025.

author avatar
Andrei Ștefan
2.037 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger