AcasăSOCIALAi carte, n-ai parte! România, ţara în care oamenii cu studii medii...

Ai carte, n-ai parte! România, ţara în care oamenii cu studii medii își găsesc mai uşor de muncă decât cei cu facultate

Cifrele seci spun că România este printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care termină un liceu ori o facultate.

De ce? Angajatorii de la noi caută oameni cu experiență și nu oferă suficiente locuri de muncă pentru începătorii care abia au ieşit de pe băncile şcolilor.

Nici tinerii nu se străduiesc

Mulți dintre tineri nici nu se străduiesc foarte tare să se angajeze și să-și dobândească independența financiară până nu sunt împinși de la spate. Potrivit Eurostat, în întreaga Uniune, România, Grecia și Italia au cei mai mulți șomeri din rândul celor care au absolvit o formă de învățământ.

Cei care ies de pe băncile școlilor nu au șanse foarte mari să se angajeze în această perioadă. Au șanse reale să se angajeze tinerii care fac eforturi suplimentare încă din timpul facultății, conform Pro TV.

Altfel, bărbații cu studii sperioare se angajează mai ușor decât femeile cu facultate. Această situaţie se regăseşte în 18 state membre, inclusiv în România.

Fără taxe pe salariu, vreme de 2 ani

Zero taxe pe salariul minim de la primul contract pentru tineri, pentru o perioadă de doi ani. Deocamdată, este un proiect de lege.

„Astfel, elevii și studenții care lucrează part-time, dar și absolvenții care se angajează pentru prima dată ar putea beneficia de facilități fiscale pentru primele 24 luni de activitate profesională.

Reducerea de taxe se aplică la veniturile până la nivelul salariului minim, respectiv 3700 de lei brut”, transmite USR.

Justificarea unui astfel de salariu? „Vrem să oprim exodul tinerilor din motive economice, vrem să scădem șomajul din rândul tinerilor și automat să creștem rata de ocupare. Și de asemenea vrem să scoatem la lumină sute de mii de contracte la negru.

Dacă luăm în considerare efectele pozitive ale acestor prevederi, impactul bugetar nu este negativ, adică statul câștigă, alături de sute de mii de tineri anual”, a declarat deputatul USR Alin Apostol, inițiatorul proiectului.

author avatar
Andrei Ștefan
426 afisari

5 COMENTARII

  1. cei cu facultati de taiat frunze la caini sau de vorbe goale nu gasesc de lucru , pentru ca nimeni nu are nevoie de cei care nu stiu sa faca nimic.

    • Asa gandesc si multi angajatori, ca tine, de asta n-au o sansa tinerii. Ei presupun ca tinerii absolventi nu stiu sa faca nimic, dar nici macar nu-i cheama la interviu sau in proba. Si apoi ne miram ca pleaca din tara. Unii stiu sa scrie, sa gandeasca, sa se adapteze la diferite sarcini si cerinte la locul se munca.

      • intelegi greu , e vorba de cei cu facultati inutile , de vorbe goale , cei care au facut cat decat una tehnica de inginerie gaseste usor , de psihologi , sociologi , juristi si alte din astea e plina lumea . nu me miram ca pleaca, sa plece , nu-i nevoie de trantori , in occident e si mai greu

  2. asta imi aduce aminte de un banc : trei broaste pe un lac, prima OAC a doua OAC OAC atreia OAC OAC OAC. prima scoate un pistol si BAAAM , o impusca pe a treia. Ce faci fa, ai innebunit zice a doua catre prima, de ce ai impuscat-o? prima raspunde : STIA PREA MULTE! PS : „supracalitatea este noncalitate” Ishikawa. Asta si faptul ca salariul minim pe economie la studii superioare e mai mare ceea ce inseaman contributii mai mari la stat deci mai putin la negru unde patronul controleaza suma si durata pe care se acorda ptr joburi non project based i.e. care nu presupun o lucrare cred ca ar fi in limba romana.

  3. Universitatea Bucuresti scoate 300 studenti la limbi straine.
    2 isi gasesc de lucru?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger