Luna iunie 2024 ar trebuie să vină cu veşti bune pentru anumite categorii sociale. Asta dacă Guvernul se va ţine de cuvânt.
Multe dintre majorări reprezintă a doua tranşă din creşterile care nu au putut fi date deodată.
Cine ar primi salarii mai mari
Astfel, conform Antena 3, ar trebui să se aştepte la majorări salariale:
- profesorii: o creştere salarială de încă 8%.
- doctorii şi personalul medical auxiliar: sunt promise majorări de 10%.
- angajaţii din administraţie: leafa trebuie să crească şi ea cu 5%, care reprezintă doar prima tranşă din cei 10% promişi de Guvern.
- angajaţii din domeniile cultură, diplomaţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile Registrului comerţului de pe lângă tribunale: o majorare de 5%
- funcţionarii publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, din localităţile de până la 20.000 de locuitori: tot 5%.
Despre implementarea salariului minim european
Creșterea salariului minim în România este esențială pentru alinierea la reglementările europene, care recomandă ca acesta să reprezinte 50% din salariul mediu brut, asigurând astfel un nivel de trai decent pentru lucrători.
Datele statistice oficiale arată că România are al doilea cel mai mic salariu minim din UE (exprimat în euro) și cea mai mare pondere a salariaților cu venituri mici, peste 34% fiind plătiți la acest nivel.
În plus, 15,3% dintre lucrători sunt sub pragul de sărăcie, iar 6,5 milioane de români sunt în risc de sărăcie și excluziune socială. Creșterea salariului minim ar ajuta la reducerea acestor inegalități și ar reflecta creșterea productivității muncii din ultimii ani, contribuind la justiția economică și socială.
De asemenea, datele statistice oficiale infirmă în cazul României mitul conform căruia creșterea salariului minim ar duce la creșterea șomajului (sau al șomajului în rândul tinerilor și al angajaților din HoReCa).
Totul despre implementarea salariului minim european, AICI.