Șefa Europol, Catherine De Bolle, spune că Europa a înlocuit Statele Unite ca principală piață țintă pentru traficanții internaționali de droguri și că se așteaptă ca sosirile de droguri să crească în următorii doi ani, pe fondul unei supraproducții.
Rezultatul este o creștere a violenței și o corupție tot mai accentuată în mai multe puncte fierbinți ale traficului de droguri, inclusiv în portul Anvers din Belgia, în timp ce bandele criminale încearcă din ce în ce mai mult să se infiltreze în companiile de logistică, în administrația locală și chiar în sistemul judiciar.
„Vedem că Uniunea Europeană a devenit mai importantă pentru infractori în comparație cu Statele Unite. Țările europene sunt predominante pentru moment”, a declarat DeBolle pentru Politico. „Pentru următorii doi ani vom avea o creștere a drogurilor către Uniunea Europeană, deoarece există o producție mai mare.”
Pe lângă Europa Centrală și de Est, crima organizată legată de droguri se extinde și centrele bogate din vestul și nordul Europei, de la Anvers, în Belgia, la Rotterdam și Amsterdam, în Olanda, la Hamburg, în Germania, la porturile mici din Spania și orașele de coastă din Suedia.
Problema pentru liderii UE este că, în fiecare dintre aceste puncte fierbinți, traficanții se infiltrează în administrațiile locale prin coruperea lucrătorilor din domeniul logisticii și chiar a instanțelor de judecată și a poliției.
„Am descoperit un port în care toată lumea era coruptă. Dacă abandonăm anumite zone, se crează situații foarte complicate în care infractorii preiau controlul”, a precizat De Bolle, refuzând să numească portul.
Deși Europa nu este la fel de afectată de fentanil, un opioid sintetic ultraputernic aflat la originea unui număr mare de decese prin supradoză, ca Statele Unite, utilizarea acestuia este în creștere în Estonia, Suedia, Finlanda și Germania, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT).
Confruntați cu o situație din ce în ce mai gravă, liderii UE și șefii autorităților de aplicare a legii își intensifică eforturile pentru a combate asaltul traficanților.
În 2021, o operațiune de amploare, coordonată în mai multe țări și axată pe telefoane criptate, a dus la aproximativ 800 de arestări, multe dintre ele în Europa. Iar liderii a șase guverne europene – Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania, Franța, Italia și Olanda – au format o coaliție împotriva criminalității pentru a face schimb de informații și a lucra împreună împotriva crimei organizate.
Dar trebuie să facă din lupta împotriva crimei organizate o prioritate și mai mare dacă vor să evite ca cetățenii să își piardă încrederea în sistem.”Ne aflăm într-o situație foarte dificilă”, avertizează De Bolle. „Suntem în urmă”.
legalizati drogurile usoare
Trebuie aduse droguri la greu si distrusi copii si gunoaiele occidentale ,asta este viitorul occidentului drogatii ,pedofilii ,homalaii ,transgenders si criminalii