Ca să ne mai consoleze că în 2024 nu ne-a dat niciun șfanț din banii PNRR, Comisia Europeană vine cu un cadou dedicat săracilor Europei. Din 10 februarie, alimentele importate din UE vor conține o pudră obținută din viermii galbeni de făină tratați cu ultraviolete. Sigur, substanța ar putea crea alergii necunoscute încă, însă, cum ”dovezile sunt limitate”, s-a lăsat pe etichetare că produsul i-ar afecta totuși pe cei alergici la crustacee și acarieni.
În timp ce în celelalte colțuri ale lumii progresele științifice au luat un avânt fără precedent, bătrânul continent s-a remarcat cu doar două mari inovații: viermii în alimente și dopul atașat de sticlă. În ce privește nebunia cu gândacii și viermii folosiți pe post de hrană pentru oameni, România este foarte expusă, dat fiind că peste 90% din alimentele din magazine provin din import. Ultima noutate în materie este autorizarea de către Comisia Europeană a unei pudre tratată cu ultraviolete (UV) din larve întregi de Tenebrio molitor (viermi galbeni de făină).
Termenul «vierme galben de făină» se referă la forma larvară a speciei Tenebrio molitor, o specie de insecte care aparține familiei Tenebrionidae, un alt sinonim științific identificat al speciei fiind Tenebrio molitor Linnaeus. Potrivit Regulamentului UE de autorizare a acestui aliment nou, larvele trebuie private de hrană cu cel puțin 24 de ore înainte de etapa uscării termice, pentru a le permite să evacueze conținutul tubului digestiv. Produsul va intra pe piața europeană începând de la data de 10 februarie 2025 și se va regăsi în pâine și chifle, produse de cofetărie, produse pe bază de paste făinoase, produse din cartofi prelucrați, brânză și brânzeturi, precum și în compoturi de fructe și de legume.
Atenționare pe etichete
Pe eticheta produselor alimentare care conțin pudră tratată cu UV din larve întregi de Tenebrio molitor (viermi galbeni de făină) trebuie să se menționeze că acest ingredient poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, la produsele pe bază de crustacee și la acarieni. Această mențiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor sau, în absența unei liste de ingrediente, în imediata apropiere a denumirii alimentului. În cazul în care alimentul nou este adăugat la produsul final care conține o cantitate de vitamina D care este considerată semnificativă, denumirea alimentului nou este însoțită de «care conține vitamina D produsă prin tratament UV», iar declarația nutrițională conține cantitatea de vitamina D, se precizează în Regulamentul UE.
În avizul său științific, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că, deși tratamentul cu UV al pudrei obținute din larvele întregi de Tenebrio molitor îi crește conținutul de vitamina D3, alimentul nou nu reprezintă un aport alimentar semnificativ de vitamina D3. Cu toate acestea, având în vedere că alimentele care conțin alimentul nou pot ajunge să conțină o cantitate de vitamina D care este considerată semnificativă, Comisia Europeană a considerat că este oportun să informeze consumatorii cu privire la acest fapt. În astfel de cazuri, denumirea alimentului nou trebuie să fie însoțită de mențiunea „conține vitamina D produsă prin tratament cu ultraviolete”, iar declarația nutrițională trebuie să conțină cantitatea de vitamina D.
Dovezi limitate
Pe baza dovezilor publicate limitate privind alergiile alimentare legate de consumul de larve de Tenebrio molitor și a dovezilor care demonstrează că membrii încrengăturii Arthropoda din care face parte Tenebrio molitor conțin o serie de proteine potențial alergene, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a considerat, în avizul său, că alimentul nou poate declanșa și sensibilizarea la proteinele larvelor de Tenebrio molitor.
Prin urmare, autoritatea a recomandat efectuarea de cercetări suplimentare cu privire la alergenicitatea larvei de Tenebrio molitor. ”Pentru a da curs recomandării autorității, Comisia explorează în prezent modalități de efectuare a cercetărilor necesare cu privire la caracterul alergen al larvelor de Tenebrio molitor. Până la evaluarea de către autoritate a datelor din cercetările respective și având în vedere că, până în prezent, dovezile care leagă în mod direct consumul de larve de Tenebrio molitor de cazurile de sensibilizare primară și de alergii sunt limitate, Comisia consideră că nu este cazul să se includă în condițiile de utilizare a alimentului nou vreo cerință specifică de etichetare vizând potențialul pudrei tratate cu UV din larve întregi de Tenebrio molitor de a cauza sensibilizare primară”, se mai arată în Regulamentul UE.
Sunt Romanii chiar asa de prosti incat sa accepte chiar asa bataie joc?
Unde a mers doza lui faiță merge și viermușul galben de făină. Zic și eu, nu dau cu parul.
Va ,,multumim din suflet”….cum zicea Gogu in B.D…sau ca in bancurile de pină-n 1989..cind militianu’ oprea șoferii să-i amendeze; Căldura mare Don șef”…Bă de ce -mi zici mai asta? Păi nu pot să-ti zic direct; Arză-te-ar focu’ ..,,Don șef”..
Cum naiba au ajuns idioții ăștia să ne conducă!!! Ne-au decât să se imbuibe ei cu astfel de „delicatese”, dar să nu ne oblige și pe noi la asta.
Cred ca mancam demult asa ceva, acum doar a devenit oficial…
Porcul nu ai voie sal cresti ca au boala. Dar gandacul poti sal bagi la val ca de si asa tre sa te inveti cu el cand te duce pola.