Dacia Bigster, cel mai mare și mai scump model din istoria mărcii românești, va fi „dezvelit” în cadrul Salonului Mondial de l’Auto din Paris, pe 14 octombrie.
Producția de serie a noului SUV va începe abia în 2025. Tot de atunci, clienţii îl şi pot comanda.
Dacia Bigster, versiunea de top – 30.000 euro
Noul Bigster va fi primul model Dacia care depășește lungimea de 4,60 metri și va introduce marca românească într-o nouă categorie de prețuri, ce va începe de la aproximativ 22.000 de euro și va depăși 30.000 de euro pentru versiunile de top.
Primele vehicule de preserie vor fi fabricate la sfârșitul acestui an, dar producția de serie va începe abia în 2025. Primele livrări vor avea loc în prima jumătate a anului 2025, imediat după începerea producției de serie.
Bigster va fi echipat cu o gamă variată de motorizări, inclusiv un motor de 1.2 litri pe benzină, care va oferi puteri mărite. O noutate majoră va fi introducerea unei versiuni cu tracțiune integrală de tip e-4WD, care va combina tracțiunea mecanică cu un sistem electric, o premieră pentru Dacia, potrivit stiripesurse.ro.
Această configurație va permite, pentru prima dată, combinarea tracțiunii 4×4 cu o cutie automată, răspunzând astfel cerințelor pieței.
Dacia și Ford, producție record
Ianuarie 2024 a adus cel mai bun început de an pentru industria auto românească din ultimii cinci ani, marcând cel mai mare nivel al producţiei de automobile după anul 2020.
Conform datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), în ianuarie 2024 producţia uzinelor Ford Otosan şi Dacia a urcat cu 26% faţă de ianuarie 2023, la 48.728 de maşini. Dintre acestea, 32.354 au fost produse la Mioveni, în creştere cu 23% şi 16.374 la Craiova, în creştere cu 34%.
În ultimii cinci ani industria auto a fost lovită an de an de pandemie, criza materiilor prime şi a componentelor electronice, de războiul din Ucraina şi chiar de fenomene meteo extreme, care au lovit unele ţări vest-europene.
La Dacia ultima oară când producţia a fost peste acest nivel era ianuarie 2019, când volumele ajungeau la 32.807 unităţi, în creştere cu 14% faţă de 2018.
tot dacie ramane
Vrem motoare performante in 4 timpi, nu basini electrice si ultraelectronizate.
Vrem calitate si nu tabla foaie de ceapa,plastice care scartaie si zdragane,piese de schimb care cedeaza la prima folosire serioasa.
Vrem MASINI, nu cutii de chibrituri