AcasăSOCIALConcluzie șocantă a Curții de Conturi. Salariile funcționarilor publici din Ministerul Justiției,...

Concluzie șocantă a Curții de Conturi. Salariile funcționarilor publici din Ministerul Justiției, decise de instanțe

Haos total la Ministerul Justiției

Sistemul de salarizare din justiție a fost făcut praf și pulbere, probabil în mod deliberat, astfel că salariile s-au stabilit de către instanțe, în urma sutelor de procese intentate de salariați, care și-au obținut, cu ajutorul judecătorilor, peste 50 milioane de lei în plus. Curtea de Conturi a cerut analiza salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare și a sporurilor aferente acordate întregului personal din cadrul Ministerului Justiției și al instituțiilor subordonate/aflate în coordonare, din punct de vedere al legalității, precum și o nouă lege a salarizării în acest sector.

Curtea de Conturi a depus eforturi uriașe să deslușească încrengătura din sistemul de salarizare aferent Ministerului Justiției și instituțiilor subordonate, după ce drepturile obținute de funcționari în instanță au provocat pagube uriașe în bugetul de stat. În fapt, profitând de neclarități în legislație, instanțele s-au pronunțat în favoarea funcționarilor publici din sistemul de justiție, stabilind ele însele alte niveluri de salarizare și sporuri în plus, prin decizii care au devenit obligatorii.

Conform datelor și informațiilor furnizate de Ministerul Justiției, raportate prin situațiile financiare încheiate la 31.12.2023, datoriile reprezentând drepturi de natură salarială restante stabilite prin acte administrative de salarizare și prevăzute în hotărâri judecătorești au fost în sumă totală de 50.339.211 lei (inclusiv accesorii), se arată într-un raport al Curții de Conturi.

Potrivit acestuia, ultraactivarea sau prelungirea efectelor unor legi după abrogarea acestora pentru executarea dispozițiilor hotărârilor judecătorești (OUG nr. 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției, OG nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, precum și din cadrul altor unități din sistemul justiției și Legea nr. 327/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului din serviciile de probațiune) a determinat activarea unui mecanism de acordare a unor drepturi salariale care, deși nu mai erau prevăzute în lege, au continuat să fie aplicate.

Generozitate în deciziile instanțelor

Prin sentințe judecătorești, instanțele de judecată au stabilit în favoarea funcționarilor publici procentul de acordare a suplimentului de post – 25% și a suplimentul corespunzător treptei de salarizare – 25% – elemente constitutive ale venitului salarial, fără ca nivelul acestora să fie stabilit prin acte normative specifice, arată Curtea de Conturi.

Hotărârile definitive pronunțate de instanțele de judecată au avut impact asupra modului de stabilire, prin acte administrative, a drepturilor salariale ale personalului stabilite pe baza VRS (valoare de referință sectorială), ca de exemplu: soluționarea litigiilor și pronunțarea hotărârilor definitive s-a realizat în timp la momente diferite, iar aplicarea acestor sentințe judecătorești s-a realizat etapizat, în perioade de timp diferite funcție de resursele bugetare disponibile, ceea ce a generat niveluri diferite ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare,  soluționarea în instanță a litigiilor având drept obiect drepturi salariale antrenează fonduri publice suplimentare, generate de plata accesoriilor de natura dobânzilor penalizatoare și de actualizarea sumelor datorate cu rata inflației, precum și practica neunitară sau pronunțarea unor soluții diferite pentru litigiile care au avut același obiect al cauzei.

Se cere o nouă lege

În urma auditului, Curtea de Conturi a cerut Ministerului Justiției analiza salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare și a sporurilor aferente, acordate întregului personal din cadrul Ministerului Justiției și al instituțiilor subordonate/aflate în coordonare, din punct de vedere al legalității și respectării principiului egalității, în contextul în care sunt necesare instrumente de ordin legal care să asigure o abordare și aplicare unitară a salarizării  și respectării principiului egalității. Totodată, până la sfârșitul lunii iunie 2025, Ministerul Justiției trebuie să inițieze demersuri pentru promovarea unui proiect de lege a salarizării specifice domeniului justiției, precedată de o evaluare care să evidențieze veniturile salariale corespunzătoare fiecărei categorii profesionale din acest domeniu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
48.578 afisari

16 COMENTARII

  1. Mda, se fac ca judeca, muta dosarele din stanga la dreapta si dupa ani de purtat pe drumuri te trezesti cu Hotararea „Cererea se respinge ca nefondata”
    Mai mult, inainte si dupa vacanta de vara, „saracii s-au spetit muncind”, mai trandavesc una-doua luni ca sunt foarte obositi, sa intre in ritm, se plang ca au lipsa de personal. Nu trec de varsta de 50 de ani si se pensioneaza, cand in alte tari se pensioneaza dupa 65 sau 67 de ani. Mai primesc si pensii speciale, nu conform contributiei si anilor obligatorii in munca. In timpul proceselor sunt preocupati de alte treburi in loc sa asculte ceea ce se spune in sedinta de judecata. Pai cum sa nu tina cu actuala guvernare, sa anuleze voturile noastre cand ei isi fac de cap?

  2. Da au niște salarii nesimțite plus toate bonusurile nu plătesc chirie au o grămadă de facilități la tratamente stomatologice sunt decontate pana la 75 % plus multe multe beneficii ceea ce mi se pare o risipă totala de bani și tocmai noi cei care ii plătim nu beneficiem de nimic plus ca termenele de judecată sunt de n si n luni ar trebui sa se facă o verificare mai amănunțită totuși ei sunt mult mai liniștiți nu stau în picioare nu stau în frig în ploaie și totuși au niște salarii și sporuri wow

  3. Rușine! Rușine,tuturor celor care și au stabilit salarii foarte mari, indemnizații exorbitante, pensii speciale necontributive și nemeritate pe spinarea celor care plătesc o mulțime de taxe și impozite an de an.

  4. Oare la Curtea de Conturi cum au fost stabilite salariile? Prin majorare cu 50% de catre Presedintele Curtii, invocand motive puerile (verificare fonduri europene – in conditiile in care exista Autoritatea de Audit care are competenta strict pe acest domeniu).

  5. Particular,
    Inainte de a blama citiți cu multă atenție statutul fiecarei categorii profesionale și după, comentați.

  6. Acum, cum sa nu-și mărească singuri salariile, beneficiile extra-salariale, sporuri de stres, de umbră, de dinți etc. Până la urmă sunt banii de la stat, nu din propriul lor buzunar🤣😂

  7. Hai să comentam și ei continua cu jaful! Asta e democrația fraților. Serviți!

  8. Introducere de îndată a răspunderii juridice privind hotărârilor judecătorești, tergiversarea deciziilor judecătorești,imputarea prejudiciului cauzat de o tergiversarea deciziilor judecătorești și de o hotărâre ambiguă și tardivă ❗
    Aplicarea de îndată a sistării tuturor beneficiarilor, serviciilor care duc la venituri extrabugetare raportate la subsistență și îndatorarea românilor spre a plăti un stat în stat ❗

  9. Majoritatea oamenilor revoltați pe acest subiect nu cunosc statutul nici unei profesii din sistemul juridic. Nu cunosc nici riscurile la care se supun oameni ce lucrează în sistemul de justiție.
    (Pentru cei ofuscați, da există riscuri, pentru ca majoritatea românilor când nu le convine ceva, sar la bătaie, la propriu și la figurat.)
    Da, există corupție, da se poate mai bine , dar dacă vreți corectitudine uitați-vă mai înainte la voi și după la alții.
    Motivul pentru care majoritatea din sistem au pensie specială și voi nu? Simplu, nu ați terminat dreptul sau INM-ul, nu lucrați în sistemul ăsta și unde lucrați nu vi se reține din salariu cat li se reține celor din sistem.
    Sunt “n” motive pentru care discuția asta nu privește majoritatea oamenilor, dar în concret este stupid să se supere atât de tare niște oameni pe care dacă i-ai întreba cine lucrează la o instanță nu ar ști să răspundă sau mai rău, dacă îi întrebi ce este o instanță din nou nu ar ști să răspundă.

    • majoritatea oamenior revoltati sunt prosti de bubuie,nu au dat examen pe nici un post in viata lor,de fapt nu au dat nici bacul…..de cand cu internetul si cu google serch toti se cred superinteligenti…..dar sunt vai mama lor,abia fac 3 propozitii fara sa se repete cu…. gen si cu astea sau ma intelegi ce zic…..

    • Riscul cel mai mare e imbuibatea si atrofierea simturilor,a acestor personaje,ce ar trebui mintenas inlocuite cu AI ,ce nu se ung ,decat la propriu,sunt mai I,decat ei si sigur mai impartiali simao putin lacomi

  10. 90%din dosarul penal(inclusiv omor care este de competenta procurorului)este facut de politie urmaza procuror(rechizitoriu si o reaudiere inculpat invinuit sa-i auda voce)pe urma instanta care are „mancarea gata”si o tot reincalzeste cativa ani uneori(interes)pana la prescriete.Aici trebuue umblat.In rest infractorii se razboiesc cu politistii ptr.ca spun procurorii si judecatorii la o adica ca astia v-au intocmit dosarul si ei nu au ce face

  11. Corb la corb nu-si scoate ochii! Și mai vreți sa fie ordine și dreptate în tara !!!!! Rușine! Cu câte guri mâncați? Pentru câte generații adunați averi?

  12. Eu consider că atunci când Judecătorii vor avea dreptul să-și judece singuri salariile , atunci toți cei care au un loc de muncă , indiferent de domeniu , vor avea dreptul să-și judece singuri salariile și să le impună angajatorilor !
    Consider că Judecătorii și toți acoliții lor au transformat Sistemul de Justiție într-o mafie în robe !
    Rușine întregului Sistem de Justiție !

  13. ADEVĂRUL TRIST. Politicul a dirijat și orchestrat toate instituțiile statului după bunul lui plac, netinand cont de realitățile României și poporului român

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger