AcasăSOCIALCriză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar

Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar

Învățământul superior din România, în cădere liberă

Deși cifrele vor apărea abia în 2027, criza de studenți în universități a devenit deja un fenomen. Pentru reducerea abandonului universitar și reîncadrarea celor care au renunțat la studii, Guvernul a elaborat un plan național care include meditații gratuite, locuri de muncă în timpul facultății, creșe pentru studenții care au devenit părinți, cursuri online pentru cei care sunt deja angajați și au familii, precum și programe de mentorat.

eleviPrăbușirea natalității din ultimele decenii, dar și scăderea nivelului de trai au lăsat universitățile aproape goale, în condițiile suprapunerii cu sistemul de învățământ superior privat, iar interesul pentru mediul academic s-a redus și el pe fondul absenței unor perspective în piața muncii.

Toate acestea au reușit să plaseze România pe ultimul loc în UE la numărul de absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Un factor important al decăderii este și întârzierea nepermisă a corelării calificărilor înalte cu noile cerințe ale pieței muncii. Dovadă că situația este mult mai gravă decât se presupunea este apariția unui Program național de reducere a abandonului universitar, care include chiar și readucerea în instituțiile de învățământ a celor care au renunțat la studii cu mulți ani în urmă.

Potrivit Ministerului Educației, abandonul universitar  reprezintă ponderea studenților din cadrul unei generații care nu au reușit să absolve studiile în termen de 2 ani peste durata legală a programului de studii urmat. Pentru a reduce acest fenomen, instituțiile de învățământ superior trebuie să elaboreze un plan de acțiuni, adaptat la categoriile de studenți înmatriculați aflați în risc de abandon și la particularitățile de risc identificate la nivelul instituției și programelor de studii. Printre acțiunile impuse instituțiilor de învățământ se numără prezentarea măsurilor de sprijin pentru studenți, inclusiv a serviciilor de consiliere și orientare în carieră, cazare, alimentație și sănătate, a formelor de sprijin financiar acordate de instituție, a oportunităților de voluntariat și a altor facilități disponibile,  precum și activități sociale pentru a ajuta studenții să cunoască alți colegi, să își facă prieteni și să se integreze în comunitatea universitară.

Locuri de muncă și meditații gratuite

Potrivit Programului național de reducere a abandonului, universitățile  trebuie să organizeze târguri de cariere pentru studenți și absolvenți, în colaborare cu partenerii instituționali și economici ai instituțiilor de învățământ superior, în vederea facilitării accesului la stagii de practică, internship și locuri de muncă, să dezvolte programe de consiliere academică și psihologică, menite să sprijine studenții în dificultate și să le ofere sprijin în vederea îmbunătățirii performanței academice și gestionării stresului și să asigure funcționarea în cadrul instituțiilor de învățământ superior a centrelor de consiliere și orientare în carieră.

Totodată, instituțiile de învățământ superior vor fi obligate să dezvolte sentimentul de apartenență la comunitatea universitară în rândul studenților, să desfășoare cursuri remediale diverse și adaptate nevoilor studenților și să contribuie la îmbunătățirea condițiilor în campusurile universitare, dar și la crearea sau dezvoltarea spațiilor comune de învățare, a spațiilor de recreere și a sălilor de lectură. Pe de altă parte, în universități se vor înființa centre de cercetare în care studenții să fie implicați în activități specifice pregătirii academice, ce pot aduce venituri, și se vor implementa programe de mentorat și tutoriat, prin care studenții din ani de studii mai mari și cadrele didactice vor oferi sprijin și îndrumare studenților nou-veniți sau celor care întâmpină dificultăți academice.

Înapoi la școală

Programul include și susținerea studenților netradiționali în vederea integrării optime în mediul universitar, respectiv a reînmatriculării în cadrul unei instituții de învățământ superior. Aceasta se va realiza prin consultarea studenților în vederea stabilirii unor opțiuni flexibile de programare a cursurilor, respectiv de participare în sistem online sau hibrid, raportat la studenții care au responsabilități de muncă sau familial, consiliere academică și profesională particularizată la nevoile acestora, inclusiv prin oferirea de sprijin în vederea gestionării timpului, prioritizarea sarcinilor de lucru și îndeplinirea cerințelor academice, în vederea finalizării studiilor universitare, precum și prin servicii de îngrijire a copiilor în campusurile universitare sau parteneriate cu creșe și grădinițe locale, pentru a sprijini studenții care sunt părinți.

Totodată, se vor aplica politici de recunoaștere a creditelor anterioare și a experienței de muncă relevante pentru programul de studii ales și vor fi înființate grupuri de suport pentru studenții netradiționali, facilitând schimbul de experiențe și sprijin reciproc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
342 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger