AcasăSOCIALCum au ajuns românii să-şi procure produsele pentru Sărbătorile de iarnă. S-au...

Cum au ajuns românii să-şi procure produsele pentru Sărbătorile de iarnă. S-au unit la o singură listă, iar porcul – împărţit „pe din două”

carne de porc

Românii care au strâns un buget modest pentru cumpărăturile prilejuite de Sărbătorile de iarnă au decis să se unească la o singură listă de achiziţii de produse, iar cheltuiala s-o facă „pe din două”.

„Dacă vrea unul o jumătate, mai caută încă un om, dacă nu, îi dau eu pe cineva şi cumpără jumătate sau un sfert. Se adună 3-4 oameni şi iau câte un sfert”, spune Sorin Neamţu, un fermier din Iaşi, despre cum a ajuns să vândă porcii.

Împărțim banii jumătate – jumătate. Să îți iei un porc te duce la 20 de milioane. Îl împărțim în jumătate. Îl cumpărăm întreg, se împărțeau banii în jumătate, la fel și animalul. Era mai convenabil la preț”, spun clienţii, conform observatornews.ro.

Pe Internet însă porcul gata tăiat și porționat este mai scump. Costă de la 25 de lei în sus kilogramul de carne. În magazine prețurile sunt și mai mari. O ceafă costă 34 de lei, kilogramul, un cotlet dezosat 30 de lei, iar o pulpă de porc 29 de lei.

Cât costă carnea de porc de import

Carnea de porc importată, care se vinde în supermarketuri, costă 30 de lei kilogramul, cum ar fi ceafa din Spania. Cea românească, fiind mai puțină, se vinde mai scump. 4 lei suta de grame, adică 40 de lei kilogramul.

În prag de Sărbători, preţul cărnii de porc importată din Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Belgia, Franța, Polonia, Austria şi Irlanda va fi cu 15% mai mare.

Astfel, un kilogram de mușchi de porc care acum e 40 de lei, va ajunge spre decembrie la 46 de lei.

author avatar
Andrei Ștefan
488 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger